Managed hosting door True

De Unie: ontslaggolf IT-sector gaat in 2013 door

Veel automatiseringsbanen verdwijnen ook bij financiële bedrijven

 

Ontslag

Volgens vakbond De Unie wordt 2013 voor onder meer de it-sector een somber jaar. Voorzitter Reinier Castelein denkt dat er opnieuw veel banen verloren zullen gaan. Vooral de versoepeling van de ontslagregeling baart de vakbondsvoorzitter zorgen. De Unie stelt dat er ook buiten de sector banen worden geschrapt in it-functies, met name in de financiële sector. Zo staan er bij pensioenuitvoerder APG honderd tot tweehonderd ict-banen op de tocht.

De Unie-voorzitter Castelein deed zijn uitspraken tegen de zakelijke nieuwszender RTLZ.  Hij voorspelt dat de ontslaggolf de komende jaren door kan gaan.  'Ik houd mijn hart vast voor 2014, als het ontslagrecht zodanig is versoepeld dat de mensen die nu nog te duur zijn om te ontslaan, wel kunnen worden weggestuurd.' In zijn ogen kan er niet snel genoeg een sociaal akkoord worden gesloten. 'Dat eindeloze aftasten moet maar afgelopen zijn.'

Castelein ziet het somber in voor de financiële sector, maar maakt zich tevens zorgen over andere sectoren. Hij noemt in het gesprek met RTLZ bijvoorbeeld de it-sector: '2013 zal voor veel mensen een somber jaar worden. Maar dat zou in 2014 gewoon door kunnen gaan.' De Unie-voorzitter wijst er op dat bij Capgemini  eerder dit jaar al tussen de 300 en 400 ontslagen vielen. Maar ook bij andere grote dienstverleners verdwenen in 2012 honderden banen, zoals bij Logica, HP, IBM en KPN Corporate Market.

Banken en verzekeraars

Maar niet alleen in de it-sector vinden saneringen plaats. Ook daarbuiten verdwijnen er it-functies, met name in de financiële sector. Daar worden in het kader van grote ontslagrondes ook automatiseerders ontslagen. Het afgelopen jaar hebben ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal aangekondigd zeker ruim 5000 banen te schrappen. Volgens het Financieele Dagblad hebben de meeste banken en verzekeraars hun personeelsbestand in Nederland al met meer dan 10 procent teruggebracht. ‘Het is een drama. Ik voorzie in 2013 en 2014 nieuwe aankondigingen’, zegt Erwin Rog, onderhandelaar bij vakbond De Unie, tegen deze krant.

Sanering bij pensioenuitvoerder APG

Ook bij pensioenbedrijven vinden reorganisaties plaats, waar ook ict-functies worden geschrapt. Begin 2013 wordt bijvoorbeeld bekend hoeveel automatiseerders er bij het ICT-bedrijf (voorheen CIS) van het pensioenconcern APG moeten verdwijnen. Momenteel loopt er een adviesaanvraag van de directie bij de ondernemingsraad. Naar verwachting gaat het om zo'n honderd tot wellicht tweehonderd banen. Bij het ICT-bedrijf werken zo'n duizend mensen (inclusief inhuur) aan de ict voor APG Pensioenbeheer, APG Asset Management en verzekeraar Loyalis. Het budget bedraagt zo'n 150 miljoen euro.

De reorganisatie bij de ict-divisie is onderdeel van een veranderprogramma dat APG afgelopen oktober aangekondigde. Dat moet de efficiency van de bedrijfsvoering van de pensioenuitvoerder verbeteren. Het plan is volgens de directie nog een uitvloeisel van de fusie met Cordares in 2008, waarbij de bedrijfsonderdelen pensioenadministratie, incasso, communicatie en ict nu worden geïntegreerd. Daarbij verdwijnen naar verwachting de komende vier jaar jaarlijks zo'n tweehonderd banen, waarvan een deel via gedwongen ontslag.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4622375). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.