Managed hosting door True

Ecabo: Er is wél vraag naar MBO-ICT'ers

 

Tegenstrijdig

Kenniscentrum Ecabo meent dat er misleidend bericht wordt over ict'ers op mbo-niveau die werkeloos thuis zouden zitten. Zij waarschuwen jongeren, ouders en decanen voor misleidende berichten. Wel zegt het kenniscentrum hier direct bij dat de kans op een baan in de ict enorm verschilt per opleiding.

Onlangs deden GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi en FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma uitspraken over de baankansen voor mb-ict'ers. Zij schetsten het beeld dat er voor alle ict-opleidingen op mbo-niveau een negatief arbeidsmarktperspectief is. Die interpretatie is volgens Ecabo niet correct en zorgwekkend. Eerder dit jaar bekritiseerde Ecabo ook de 'Keuzegids onderwijs mbo-opleidingen' voor het schetsen van een ongenuanceerd beeld voor ict'ers.

Op één hoop gegooid

Eerdere berichten zijn volgens Ecabo gebaseerd op cijfers van onder andere het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Daarbij zijn de cijfers van het mbo, hbo en wo volgens het kenniscentrum op één hoop gegooid. Vervolgens wordt vraag en aanbod tegen elkaar afgezet en voor ict is de conclusie getrokken dat het aanbod groter is dan de vraag op de arbeidsmarkt. Dat klopt volgens Ecabo, wanneer alles bij elkaar wordt opgeteld. Het kenniscentrum kijkt echter specifiek per opleiding en ziet dan een enorm verschil. De ict-branche in zijn geheel is volgens Ecabo te omvangrijk en gedifferentieerd om in één adem te noemen met 'baankans'. Dat wordt hier wel gedaan en zorgt volgens het kenniscentrum voor een misleidend beeld.

Ecabo moet toegeven dat in Nederland het perspectief inderdaad ongunstig is voor gediplomeerden van ict-opleidingen op mbo-niveau 2 en -niveau 3. Het gaat hier om medewerkers ict en medewerkers beheer ict. Ecabo meent echter dat voor de mbo-ict-opleidingen op niveau 4 de perspectieven juist gunstig zijn. Hierbij gaat het om ict-beheerders, applicatieontwikkelaars en netwerkbeheerders. Uitzondering is volgens Ecabo dan weer de opleiding Particulier digitaal onderzoeker, niveau 4.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4551884). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Het laatst geschetste beeld is in onze ogen jiuist.
De reden is echter niet zozeer de opleiding, maar de instroom.

Aan de hand van de stageverzoeken lijkt het alsof vele rond de 22 tot 24 jaar zonder succes in andere richtingen, denken via instroom in IT niveau 2 of 3 dan wel een baan te zullen krijgen.

Als bedrijf kijken wij naast de opleiding altijd naar de informele kennis op ITgebied en de affiniteit met het vakgebied.
Dit is vaak flinterdun.

Het gaat zo ver dat wij met succes mensen aannemen met veel informele kennis, maar zonder deze MBO opleiding. Zij blijken binnen korte tijd succesvol uit te groeien tot professionele beheerders .

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.