Managed hosting door True

ICT-onderzoeker UvA ontvangt 50.000 euro

 

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek van vijftigduizend euro gaat dit jaar naar dr. Cees Snoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Informaticus Snoek leidt een onderzoeksteam dat werkt aan de ontwikkeling van een slimme zoekmachine voor digitale video. Met deze MediaMill Semantic Video Search Engine maakte hij nationaal en internationaal al furore.

De jury is onder de indruk van de kwaliteit en omvang van het werk van Cees Snoek. Zij rekent Cees Snoek dan ook tot de absolute top van zijn generatie. 'Ook is hij in staat zijn ideeën overtuigend over te brengen', aldus de jury. 'Hij is een enthousiast en inspirerend docent en weet zijn onderzoeksresultaten in begrijpelijke taal te verspreiden onder een groot publiek.' Snoek zoekt naar manieren om pixels in woorden te vertalen: onbeschreven videobeelden worden geannoteerd op basis van herkende personen, objecten, scènes en hun interactie. Hierin heeft hij de afgelopen tien jaar enorme vooruitgang geboekt.

'Ik ben blij verrast, dit is echt een fantastisch jaar voor mij en het onderzoeksteam', zegt Cees Snoek. 'Er gebeurt nationaal en internationaal ongelofelijk veel op het gebied van video retrieval. Het is van belang om deze kennis met elkaar te delen. Van een deel van het bedrag wil ik daarom vooraanstaande onderzoekers uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten uitnodigen voor lezingen over ons vakgebied en de ontwikkelingen in multimedia. Ook met China willen we de kennisuitwisseling versterken en gezamenlijk onderzoek opzetten. Daarnaast wil ik mijn promovendi de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld extra hardware aan te schaffen of buitenlandse werk- en congresbezoeken af te leggen.'

Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek is een prijs voor een wetenschapper, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ict. De prijs is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en NWO Exacte Wetenschappen in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De jurering werd verzorgd door de KHMW. De juryleden waren prof. dr. ir. W.M.P. van der Aalst (Technische Universiteit Eindhoven), prof. dr. P.M.G. Apers (Universiteit Twente) en prof. dr. H.P. Barendregt (Radboud Universiteit Nijmegen).

Het prijzengeld van vijftigduizend euro is vrij te besteden aan ict-onderzoek. Ook brengt NWO samen met de winnaar een poster uit, met daarop een toegankelijke uitleg van het bekroonde werk. Deze poster wordt verspreid op scholen en andere kennisinstellingen. Op 30 oktober 2012 zal Snoek zijn prijs op feestelijke wijze uitgereikt krijgen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4540683). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.