Managed hosting door True

ICT~Office schat tekort tussen 4600 en 13.000 in

'In 2016 zeker tekort aan hoogopgeleide ICT'ers'

 

Branchevereniging ICT~Office voorspelt een groeiend tekort aan hoogopgeleide ict-professionals voor de komende jaren. Ondanks de economische recessie verwacht de organisatie een tekort van ruim 6300 ict'ers in 2016. Zodra de economie na 2013 aantrekt, kan het tekort oplopen tot 11.000 ict-professionals in 2016.

ICT~Office baseert deze cijfers op eigen onderzoek onder zijn achterban en gegevens van het CBS, de HBO-Raad en de VSNU, het UWV/CWI en het ROA. Een dergelijk tekort vormt volgens ICT~Office een rem op de economische groei in Nederland. Deze week vindt in heel Europa de e-Skills Week plaats, waarin extra aandacht wordt gevraagd voor een carrière in de ict.

Lichte daling in 2012

In 2011 bestond de ict-populatie uit 283.000 ict'ers waarvan ruim 55 procent, ofwel 156.000, hoger opgeleid. Dit wil zeggen dat deze ict'ers een hbo- of wo-diploma bezitten. Vergeleken met de gemiddelde Nederlandse beroepsbevolking ligt dit percentage erg hoog. De omvang van de ict-populatie is in 2011 niet gegroeid in vergelijking met 2010. Dit is volgens ICT~Office te verklaren door de gematigde groei van de ict-sector en de totale Nederlandse economie. Voor 2012 verwacht de branchevereniging dat het totaal aantal ict'ers zelfs licht daalt.

Door de economische recessie zal het aantal moeilijk vervulbare vacatures in 2012 niet verder groeien en gelijk blijven ten opzichte van 2011. Echter, na 2012 neemt het aantal ict-vacatures volgens ICT~Office toe en loopt dit aantal tot en met 2016 op tot 13.000. Deze vacatures zullen deels vervuld worden door het aanbod van ongeveer 6700 ict'ers die of het hoger ict-onderwijs met een diploma verlaten en op de arbeidsmarkt komen of ict'ers die na een periode zonder werk weer een baan vinden. Wanneer het aanbod van de vraag wordt afgetrokken, leidt dit tot een verwacht tekort van ruim 6300 hoger opgeleide ict-professionals in 2016. Deze cijfers passen volgens de branchevereniging in het beeld dat eurocommissaris Neelie Kroes recent schetste, waarin voor de Europese Unie een aantal van 700.000 vacatures in de digitale economie wordt voorspeld.

Hoe dan ook tekort

Gezien de lange termijn waarover de analyse idoor ICT~Office s uitgevoerd en de onzekere economische vooruitzichten, zijn naast het scenario ‘Verwacht tekort' nog twee scenario's opgesteld voor de ict-arbeidsmarkt: het scenario ‘Aanhoudende recessie' en het scenario ‘Sterke groei na 2013'. De scenario's verschillen hoofdzakelijk op twee belangrijke variabelen: de groei van de vraag naar ict'ers en de toename van het aantal moeilijk vervulbare vacatures. Hierdoor komt in het scenario ‘Sterke groei na 2013' het tekort op 11.000 ict'ers en in het scenario ‘Aanhoudende recessie' blijft het tekort nog altijd 4600 ict'ers.

Welk scenario ook gevolgd wordt, er zal in 2016 een tekort aan ict-professionals bestaan. Om het dreigende tekort tegen te gaan zijn er volgens ICT~Office meer jongeren nodig die voor een ict-opleiding kiezen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4462576). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.