Managed hosting door True

'Vraag naar freelance ICT-specialist trekt aan'

 

De vraag naar freelance ict'ers trekt aan. Er is vooral vraag naar ict-specialisten. Generalisten en managers worden minder vaak gevraagd voor tijdelijke opdrachten. Bedrijven zijn vooral op zoek naar system integrators. Met name financieel zakelijke dienstverleners zoeken zzp'ers (zelfstandige zonder personeel) voor de aanpassing van systemen en de implementatie van nieuwe systemen. Daarnaast groeit de vraag naar web-ontwikkelaars doordat bedrijven hun dienstverlening via internet uitbreiden.

Dat zegt Nienke Platenburg, directeur van Yoxa, bemiddelaar voor interim opdrachten in de financiële en zakelijke dienstverlening. Het bedrijf bemiddelt voor managers en vakspecialisten in de financiële sector, marketing en verkoop, personeelszaken en ict. Ze baseert haar uitspraken op onderzoek onder ruim vijfhonderd zzp'ers dat in opdracht van haar bedrijf is gehouden door PanelWizard.

Platenburg stelt dat in vergelijking met de andere genoemde branches de vraag naar zzp'ers in de ict-sector het snelste is hersteld. De vraag naar freelancers in de automatisering trok volgens haar al vanaf begin 2010 aan, maar deze ontwikkeling zet nu echt goed door.

De vraag naar tijdelijk hr-personeel bijvoorbeeld is nog steeds laag. In een sector als marketing en verkoop kwam het herstel pas na de zomer van 2010.

Kwart overweegt vaste baan
Uit het onderzoek blijkt dat zzp'ers in het algemeen meer opdrachten krijgen. Aan het einde van 2010 gaf bijna vijftig procent van de zzp'ers aan dat ze volledig bezet zijn met opdrachten. Eind 2009 lag dat percentage op 38,5 procent.

Een derde deel van de ondervraagden zegt dat de tarieven onder druk blijven staan. Platenburg vindt het opvallend dat uit het onderzoek naar voren komt dat een kwart van de respondenten overweegt om een vaste baan te nemen. 'Ondanks verbetering van de vraag naar zzp'ers blijft de angst voor een situatie zoals ten tijde van de economische crisis.'

Aan het kwartaalonderzoek namen ruim vijfhonderd zzp'ers van boven de dertig jaar oud deel.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3738708). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.