Managed hosting door True

Nieuwe tekorten verwacht op ICT-arbeidsmarkt

 

ICT~Office, de brancheorganisatie van it, telecom, internet en officebedrijven, verwacht dat er na de huidige recessie weer een tekort ontstaat aan ict-professionals.

Bij een langzaam economisch herstel zal het tekort oplopen tot ruim 8600 ict-professionals per jaar tot 2015; bij een krachtig herstel en sterke groei van de kenniseconomie zal het tekort oplopen tot 16.000. De brancheorganisatie baseert deze voorspelling op een onderzoek onder zijn achterban, op cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), het CWI en op informatie van het Researchcentrum voor onderwijs en arbeidsmarkt, ROA.

In 2009 waren ruim 155.000 van de in totaal 268.000 ict'ers hoog opgeleid. De verwachting is dat in 2010 het aantal ict'ers in Nederland nog licht daalt tot ongeveer 260.000. In 2010 zullen vraag en aanbod van ict-professionals min of meer in evenwicht zijn. Wel verwachten bedrijven moeite te blijven hebben met het invullen van vacatures in de functiegroepen software- en hardware/infrastructuurontwikkeling. Verder zijn ict-professionals met werkervaring en de vaardigheid om op strategisch niveau mee te denken, nog altijd gewild en schaars.

Om het dreigende tekort tegen te gaan, zijn er meer jongeren nodig die voor een ict-opleiding kiezen (en deze ook afmaken), om daarna als ict-professional op de arbeidsmarkt te kunnen instromen. Samen met een aantal partners uit het onderwijs en bedrijfsleven, waaronder ICTRegie, Informatiekunde Platform Nederland, HBO-I, ECABO, CIO Platform en Platform Bèta/Techniek, ontplooit ICT~Office diverse initiatieven om het komende tekort onder de aandacht te brengen en met oplossingen te komen. Zo houdt ICT~Office - mede in het kader van de Europese eSkills week, waarbij vanuit de Europese Commissie aandacht wordt gevraagd voor dezelfde problematiek - een discussiebijeenkomst over de aansluiting tussen het onderwijs en de (ict-)arbeidsmarkt en worden er deze maand diverse ontmoetingen georganiseerd tussen schoolklassen uit de bovenbouw en het (ict-)bedrijfsleven (Capgemini, Oracle, HP, Rabobank, Schiphol en Shell). Ten slotte kunnen jongeren via de speciale website http://www.allesis.it uitvinden welke ict-beroepen het best bij hen passen en tegelijkertijd meedoen aan een wedstrijd met tal van mooie prijzen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3274457). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.