Managed hosting door True

ICT-werkgevers vrezen personeelstekort

 

sollicitatie

Hoewel een groot deel van de bedrijven noodgedwongen ict'ers de laan uit stuurt, zijn er veel werkgevers die de noodzaak zien van het behouden van personeel. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Top ICT Werkgevers Nederland 2009 van uitgeverij CRF. De werkgevers verwachten in 2012 de grootste uitstroom van personeel, omdat dan de werknemers uit de babyboomgeneratie met pensioen gaan.

Door een dalend geboortecijfer en toenemende aandacht voor balans tussen werk en privé wordt de uitstroom vanaf 2012 niet aangevuld, verwachten de werkgevers. Voordat de recessie begon, zou dit hoog op de agenda staan, maar nu zou die gedachte naar de achtergrond verdwenen zijn.

Volgens CRF lijkt dit logisch, omdat personeel tijdens een recessie niet gemakkelijk overstapt naar een andere baan. Toch zou een derde van de medewerkers overwegen elders te solliciteren als de economie weer aantrekt.

Flexibiliteit
De werkgevers zouden er dan ook goed aan doen nu al te proberen ict'ers aan zich te binden, aldus de onderzoekers. Het gaat vooral om personeelsleden die geboren zijn tussen 1977 en 1990, omdat zij gewend zijn aan luxe en andere wensen hebben dan de babyboomers. Zo zouden zij vooral flexibiliteit, afwisseling en waardering belangrijk vinden.

Uit onderzoek van werving- en selectiebureau Harvey Nash bleek onlangs dat de Nederlandse chief information officer nu al behoefte heeft aan meer ict-professionals. Vooral netwerkarchitecten en analisten zouden in veel bedrijven ontbreken.


Generatie Y
De werknemers die geboren zijn tussen 1977 en 1990, ook wel generatie Y genoemd, hebben andere wensen dan hun voorgangers. Enkele tips om deze personeelsleden te behouden:

1. Maak gebruik van de relaties waarin de medewerker wel loyaal is
2. Zorg voor afwisseling in het werk (meer projectmatig)
3. Ga de dialoog aan met deze groep
4. Bied op zichtbare momenten erkenning/waardering
5. Bied flexibiliteit, bijvoorbeeld door sabbaticals of langere vakantieperiodes

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2986324). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.