Managed hosting door True

Bedrijven koesteren ICT'ers ondanks recessie

 

De economische crisis heeft nog niet geleid tot veel gedwongen ontslagen bij ict-bedrijven, vindt vakbondsbestuurder Huug Brinkers. Automatiseerders zouden er eerder voor kiezen om contracten niet te verlengen of om mensen in hun proeftijd te laten gaan. Toch denken vakbondsbestuurders dat er nog wel gedwongen ontslagen gaan vallen.

Bedrijven nemen liever geen afscheid van ict'ers. Zij hebben de afgelopen jaren veel moeite gedaan om aan goede mensen te komen en willen ze nu liever niet kwijt. "De afgelopen jaren hebben bedrijven best wel moeite moeten doen om de mensen in dienst te krijgen. Dat speelt mee om nu niet al te snel afscheid te nemen", zegt Huug Brinkers, bestuurder bij vakbond De Unie.

Er zijn nog amper grote ontslagrondes aangekondigd in de ict-sector. Dienstverlener Ordina kondigde een reorganisatie aan waarbij driehonderd functies worden geschapt. Branchegenoot ICT Automatisering schrapt zeventig banen. Dienstverlener Logica neemt afscheid van mensen die in hun proeftijd zitten. Volgens de vakbondbestuurders worden ook contracten van bepaalde tijd niet verlengd. "Bedrijven zoeken ruimte om mensen te laten gaan zonder dat in groten getale te doen", zegt Brinkers.

Vraag blijft overeind
Branchevereniging ICT~Office verwacht dat de vraag naar ict-personeel over de hele linie overeind zal blijven. "De afgelopen jaren heeft de ict-branche het moeilijk genoeg gehad om voldoende gekwalificeerde mensen te vinden. In 2012 verwachten we nog steeds een tekort aan ict-professionals", zegt woordvoerder Ted van Hintum.

Bestuurder van FNV Bondgenoten Marcel Nuyten denkt dat de komende maanden nog meer ontslagen zullen vallen. "Er vallen nu meer individuele ontslagen dan gebruikelijk. Het heeft nog niet geleid tot grote hoeveelheden collectieve ontslagen", zegt hij. De bestuurder hoopt dat ict-bedrijven de noodzaak van de werktijdverkorting inzien. "Maar ict-bedrijven weten de weg naar de vakbond vaak niet te vinden."

Beide vakbondsbestuurders merken dat ict-bedrijven nu meer werknemers op de bank hebben zitten dan gebruikelijk. Zij weten echter niet hoeveel bankzittende ict'ers er momenteel zijn.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2901812). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.