Managed hosting door True

Atos en Accenture ontkennen proeftijdontslag

 

Ontslag

De ict-dienstverleners Atos Origin en Accenture ontkennen dat personeel in de proeftijd op straat wordt gezet om de recessie het hoofd te bieden.

De ict-dienstverleners Atos Origin en Accenture ontkennen dat ze nieuwe werknemers tijdens de proeftijd naar huis sturen om kosten te besparen. Volgens lezers van Computable nemen de bedrijven net als branchegenoot Logica tijdens de proeftijd afscheid van nieuwe medewerkers om de recessie het hoofd te bieden.

Ict-dienstverleners Atos en Accenture sturen geen nieuwe werknemers tijdens de proeftijd naar huis om kosten te besparen en de recessie het hoofd te bieden. Dat zeggen de woordvoerders van die bedrijven. Computablelezers reageerden op een artikel over dienstverlener Logica. Dat bedrijf  beëindigde vrijdag 27 februari 2009 de contracten van een onbekend aantal nieuwe medewerkers door de arbeidsovereenkomst in de proeftijd te ontbinden. Accenture en Atos Origin zouden ook gebruik maken van de mogelijkheid om zonder opgaaf van redenen nieuwe medewerkers tijdens de proeftijd naar huis te sturen. Dat meldden lezers in reacties onder het artikel en emails aan de redactie.

Atos sluit niet uit dat deze maatregelen ooit noodzakelijk worden. Maar zegt er voorlopig alles aan te doen om ‘die ingrijpende matregelen te voorkomen. Volgens een lezer zou Atos naast de proeftijdontslagen structureel gratis personeel aanbieden om zo binnen te blijven bij klanten en de kans op nieuwe betaalde opdrachten te vergroten. Een Atos-woordvoerder ontkent dat zijn bedrijf ‘structureel medewerkers gratis wegzet bij klanten om zo oren en ogen open te houden bij de klant.' Ook de informatie dat Atos Consulting de wet op massaontslagen probeert te ontwijken door personeel in groepen van twintig man te ontslaan, wordt door de woordvoerder naar het rijk der fabelen verwezen.

Afscheid nemen
De voorlichter van Atos Origin ontkent dat er ‘groepsgewijze ontslagen' vallen. "We kijken binnen onze organisatie naar mogelijkheden om kosten te minimaliseren, de manier van samenwerken te optimaliseren en de organisatie te stroomlijnen. Als we op een redelijke termijn echt geen mogelijkheden zien of verwachten om een individuele medewerker in te zetten, zullen we afscheid nemen. Dat gebeurt dan in overleg tussen werkgever en werknemer en wordt meestal ondersteund met een passend pakket aan maatregelen. Dat gebeurt bij verschillende bedrijfsonderdelen, dus zeker niet uitsluitend bij Atos Consulting."

Ook de hr-directeur Thomas Mulder van Accenture Nederland spreekt tegen dat zijn bedrijf de contracten van nieuwe werknemers ontbindt om de recessie het hoofd te bieden. "We nemen incidenteel afscheid van mensen die nog in hun proeftijd zitten, maar dat heeft niets te maken met de slechte economische omstandigheden. Het gaat om personeel dat niet voldoet aan de verwachtingen."

Mulder benadrukt dat het personeelsbestand van de dienstverlener nog steeds groeit. Het bedrijf heeft ongeveer zestig vacatures open staan, variërend van startersfuncties tot medewerkers met ervaring. "Vorig jaar rond deze tijd gaf onze groeiende markt ruimte om mensen aan te nemen. Nu kijken we kritischer waar we de mensen aannemen en inzetten. Groei is niet meer vanzelfsprekend."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2888798). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.