Managed hosting door True

De grootste ontslagrondes van 2008

 

ICT-vakblad Computable heeft de grootste ontslagrondes van 2008 op een rij gezet. De eerste gevolgen van de wereldwijde economische crisis voor de Nederlandse ict-arbeidsmarkt worden zichtbaar. Maar er vielen ook ontslagen voordat de economische tegenwind opstak.

De afgelopen maanden stonden in het teken van neergang in de economie. Eerst waren het vooral de financiële instellingen die er onder leden. Later volgde de reële economie met alle gevolgen voor de werkgelegenheid van dien.

Grootste ontslagronde

HP/EDS. De Nederlandse tak van HP en zijn dochteronderneming EDS wordt relatief zwaar getroffen door de reorganisatie na de overname van EDS door HP. In Nederland komen 560 medewerkers op straat te staan. Het zou gaan om 530 EDS'ers en dertig HP'ers. Dat is veertien procent van het gecombineerde personeelsbestand van vierduizend mensen, relatief veel in vergelijking met andere landen. Wereldwijd komt gemiddeld genomen 7,5 procent van het personeel op straat te staan. Vakbond FNV spreekt van het anorexia-syndroom.

Ontslagen vóór de economische crisis

Logica. De Brits-Nederlandse ict-dienstverlener kondigt in april aan 1300 banen te schrappen. In Nederland verdwijnen ongeveer 120 banen. De ontslagronde maakt deel uit van een revitalisatieplan dat de ict-dienstverlener winstgevender moet maken. Het bedrijf wil de kosten terugdringen door onder andere drie procent van het totale personeelsbestand te schrappen.

Dell. De hardwareleverancier schrapt tientallen banen in Nederland. Dat blijkt in augustus 2008, nadat lang onduidelijk is hoeveel ontslagen er in Nederland vallen. Dat aantal is fors lager dan de eerder aangekondigde 140 ontslagen. Het gaat voornamelijk om marketingfuncties en arbeidsplaatsen van ondersteunende diensten, zoals de afdelingen Finance en Customer care. De ontslagen zijn onderdeel van een wereldwijde reorganisatie die in 2007 is ingezet. In totaal worden ongeveer 8800 banen geschrapt, ofwel een tiende van het personeelsbestand.

Ontslagen mede door de crisis

Alcatel-Lucent. De netwerk- en telecommunicatieleverancier wijst vijfduizend inhuurkrachten en duizend managers de deur. Samen met besparingen bij de inkoop, productie en verkoop hoopt het bedrijf eind 2009 quitte te spelen. Hoeveel ontslagen in Nederland vallen is nog niet duidelijk.

DHL. De postpakkettenleverancier wil vierhonderd ict-banen verplaatsen naar het servicecenter in de Tsjechische hoofdstad Praag. Dat maakt het bedrijf eind oktober bekend. Het gaat om ict'ers die diensten leveren aan interne klanten. In de Benelux zijn er 220 ict'ers werkzaam in deze functies. Het is niet duidelijk of en hoeveel ontslagen er in Nederland zullen vallen.

Qurius. De leverancier van bedrijfssoftware besluit eind oktober de contracten van een aantal managers bij buitenlandse vestigingen niet te verlengen. Die reorganisatie volgt op een verlies van 1,6 miljoen euro in het derde kwartaal. Nederlandse leidinggevenden blijven aan.

Sun Microsystems. Door de kredietcrisis gaat de hardwarefabrikant herstructureren. Dat moet een kostenbesparing van zeven- à achthonderd miljoen dollar per jaar opleveren. Er verdwijnen wereldwijd tussen de vijf- en zesduizend banen. Ook softwarebaas Rich Green keert niet meer terug op zijn post. In Nederland werken ongeveer vierhonded mensen bij Sun. Het is nog niet duidelijk hoeveel ontslagen daar vallen.

BT. De telecomreus ontslaat tienduizend werknemers in een poging het kostenpeil structureel te verlagen. Dat maakt de telecomleverancier en ict-dientverlener in november bekend. Het bedrijf heeft problemen met zijn dienstentak Global Services, dat in het eerste halfjaar van 2008 een verlies van 47 miljoen euro boekte. De gevolgen voor Nederlands personeel zijn nog niet bekend.

Infor. De leverancier van bedrijfssoftware gaat vijf procent van de banen schrappen. Reden van de ontslagronde is de verslechterde economische situatie. Het is nog niet bekend of er ook Nederlands personeel naar huis wordt gestuurd. De bedrijfsleiding geeft niet specifiek aan waar de ontslagen vallen. Directeur Keith Deane, verantwoordelijk voor de Europese activiteiten, zei begin november 2009 in een interview met Computable nog weinig te merken van de recessie. Toch neemt hij nu maatregelen.

ASML. Tegenvallende orders dwingen de chipmachinefabrikant om vlak voor kerst bekend te maken dat wereldwijd duizend man op straat komt te staan. Op de Nederlandse hoofdvestiging in Veldhoven worden vijfhonderd mensen naar huis gestuurd. Het gaat voornamelijk om medewerkers met tijdelijke contracten.

Ordina. De ict-dienstverlener kondigt vlak voor kerst ontslagen aan. Er verdwijnen 350 banen, ongeveer zes procent van het personeelsbestand. De reductie maakt deel uit van een reorganisatie waarmee het bedrijf 25 miljoen euro rendement wil behalen. De arbeidsplaatsen worden verspreid over 2009 geschrapt.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2819139). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.