Managed hosting door True

"Reorganisatie HP en EDS niet goed onderbouwd"

 

De voorgenomen reorganisatieplannen van HP en zijn dochteronderneming EDS zijn niet goed onderbouwd door de werkgever. Dat vinden vakbonden CNV en FNV. De ict-leverancier wil 560 medewerkers ontslaan, waarvan het merendeel bij EDS.

De vakbonden hebben grote bedenkingen bij de voorgestelde reorganisatie bij HP en zijn dochteronderneming EDS. De ict-leverancier wil de komende twee jaar 560 medewerkers op straat zetten, waarvan het merendeel bij EDS. De bonden spraken eind oktober met de directie van HP over een sociaal plan voor medewerkers van de dochteronderneming.

"We hebben alles behalve goede argumentatie gekregen om überhaupt mensen te ontslaan", vertelt vakbondsman Maurice Limmen van CNV Dienstenbond. Volgens hem is het aantal ontslagen van bovenaf opgelegd door de internationale organisatie van HP.

Het bedrijf betrekt de vakbonden bij het opstellen van een sociaal plan voor de medewerkers van EDS, waarvoor het sociaal plan van HP als leidraad moet gelden. Limmen vindt het echter nog te vroeg om hierover te overleggen. "Voordat je over een sociaal plan praat, moet je weten wat er aan de hand is." Zijn mening wordt gedeeld door collega Gerard van Hees van FNV Dienstenbond.

Plan uit januari

De bonden hebben zich verbaasd over het grote aantal medewerkers dat bij EDS op straat komt. In de wandelgangen wordt gesproken van 530 ontslagen bij EDS en dertig bij HP. Het bedrijf zegt dat het grote aantal EDS-ontslagen voortvloeit uit een reorganisatieplan dat al in januari van dit jaar werd gepresenteerd. Volgens FNV'er Van Hees en CNV'er Limmen waren de vakbonden en de ondernemingsraad echter niet op de hoogte van deze plannen. "Wij wisten hier helemaal niets van", zegt Limmen.

"In januari werd bij EDS gesproken over het beter afstemmen van de verschillende landenorganisaties, over individuen en over vacatures. Het ging nooit over de collectiviteit die nu wordt verondersteld", vertelde Van Hees al eerder aan Computable. "Er wordt nu zó diep in EDS Nederland gesneden, het lijkt wel of het bedrijf lijdt aan het anorexia-syndroom."

ABN-Amro

"Je moet eerst kijken naar wat er aan de hand, is voordat je dingen afspreekt over een sociaal plan", zegt Limmen. Volgens hem is het bijvoorbeeld nog onduidelijk of in het genoemde aantal ontslagen ook de EDS'ers zitten, die op het account van ABN-Amro werkten. Die bank besloot eerder dit jaar de ict-uitbesteding aan dienstverlener EDS terug te draaien.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2751881). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.