Managed hosting door True

2007: grotere auto's, hogere bonussen

 

Ict'ers zijn het afgelopen jaar flink meer gaan verdienen. Dat komt vooral doordat er meer bonussen en duurdere leaseauto's worden uitgedeeld. Specialisten zijn nog steeds erg in trek.

Het salaris van ict'ers is het afgelopen jaar sterk gestegen. Vooral de totale beloning steeg sterk. Kregen ict'ers in 2006 nog een totale beloning van 49.845 euro, in 2007 is dat gestegen naar 52.036 euro, blijkt uit cijfers van salarisonderzoek De Breed & Partners. "De stijging van de totale beloning komt vooral door hoge bonussen en een leaseauto", merkt Judith van Bokhorst, consultant bij de Breed & Partners. Het gemiddelde bonusbedrag groeide van 3693 euro in 2006 naar 3946 euro in 2007. Volgens Ramon de Meijer, manager bij Michael Page IT, zijn bonussen tastbaarder geworden. "De ict-sector is professioneler geworden. Er wordt gewerkt met meetbare doelen. Werknemers krijgen meer als ze certificeringen halen. Voorheen was een bonus meer winstgerelateerd."
De groei zit ook in de waarde van de leaseauto. In 2006 mocht een ict'er nog een leaseauto uitzoeken met een waarde van 26.880 euro. De leaseauto werd in 2007 nog ietsje groter en heeft nu een gemiddelde waarde van 28.171 euro. Bokhorst verwacht dat ict'ers in 2008 niet in nog een grotere auto gaan rijden. "Het is geen onderscheidende component meer. Iedereen heeft nu een leaseauto. Zelfs in de binnendienstfuncties hoort een leaseauto tegenwoordig al snel bij je beloning. De nieuwigheid is eraf." De Meijer: "Een normale auto is ook prima. Een grote leaseauto zorgt ook voor een grote bijtelling voor de belasting." Ook Onno van de Weteringh, HR-manager bij Capgemini, merkt dat werknemers steeds vaker het openbaar vervoer verkiezen boven de leaseauto. "Iedere werknemer krijgt bij ons naast een leaseauto ook een NS Business Card. We merken dat het aantal openbaarvervoerkilometers stijgt. Dat is wel een trend, hoe mensen met hun tijd omgaan wordt steeds belangrijker."

Voorzichtig
Het afgelopen jaar steeg het vaste salaris minder sterk, namelijk van 44.120 euro in 2006 naar 45.028 euro dit jaar. Het salaris is pas de tweede helft van 2007 gaan stijgen. "De eerste helft van 2007 waren werkgevers nog redelijk voorzichtig met het geven van hoge salarissen aan nieuwe werknemers. Maar ze moeten wel. Het werk moet toch gedaan worden", zegt Van Bokhorst. Ook het salaris van starters steeg sterk met elf procent. Van Bokhorst: "Starters doen het altijd wel goed. Ze zijn nu ook nodig, maar er is vooral een tekort aan mensen met ervaring." Ook Capgemini heeft het startsalaris het afgelopen jaar wat verhoogd. "Maar niet significant meer dan voorgaande jaren", zegt Van de Weteringh. Uit recent onderzoek van Infirmo onder 112 ict-afgestudeerden blijkt dat starters weinig waarde hechten aan het salaris. Doorgroei- en opleidingsmogelijkheden zijn belangrijker. Dertig procent krijgt een aanbieding voor een brutosalaris van 2200 tot 2600 euro.
Specialisten en werknemers met een commerciële functie in de ict zijn het afgelopen jaar flink weer meer gaan verdienen. "Er is geld. En dat geld wordt weer geïnvesteerd. De salesafdeling wordt weer aangescherpt. Daardoor wordt er weer binnengehaald, waardoor er ook weer hogere bonussen zijn. En dat maakt de beloning weer hoger", zegt Van Bokhorst. Dat specialisten meer geld kunnen vragen is al langer aan de gang. Dat komt vooral doordat er een tekort is aan specialisten met ervaring. Vooral de specialisten die in de top tien qua salaris zitten verdienen veel meer dan de rest. De Meijer ziet dat er vooral vraag is naar specialisten op het gebied van business intelligence of specialisten met kennis van erp-systemen. "Daar groeit het salaris sneller dan bij it-managers of projectmanagers." Capgemini heeft vooral vraag naar SAP-specialisten. "Wij bieden ze vooral ontwikkelingsmogelijkheden."

Doorslaggevende factor
Werkgevers hebben het afgelopen jaar moeite gehad om de salarisstijging bij te benen, merkt Van Bokhorst. "De mensen die van baan wisselen krijgen een hoger salaris dan de anderen in een bedrijf met dezelfde functie." De Meijer: "Salaris is voor veel mensen een reden een overstap te maken. Als een kandidaat moet kiezen tussen vergelijkbare functies bij bedrijven die wel van elkaar verschillen is het salaris de doorslaggevende factor." Het maken van een overstap loont, want een ict'er die begint bij een nieuwe baas krijgt er ongeveer zo'n 500 tot 1000 euro bij, aldus De Meijer. "Dat is vergeleken bij een jaarlijkse salarisstijging van 3 tot 4 procent een flinke stap."
Zowel De Meijer als Van Bokhorst verwacht in 2008 een groei van het vaste salaris van de ict'er. "Ik verwacht dat het verschil tussen de zittenblijvers en de mensen die overstappen in de volgende salarisronde rechtgetrokken gaat worden. Anders komen er intern scheve gezichten."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2265709). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.