Managed hosting door True

Wat doen de lonen in 2008?

 

Er is tekort aan gekwalificeerde ict'ers, maar omdat de tarieven van ict-bedrijven onder druk staan, kan slechts een minimale loonstijging worden verwacht in 2008. Beloning zit in alles, behalve in de cijfertjes op de loonstrook.

Rust is het sleutelwoord voor 2008, zegt Ted van Hintum van brancheorganisatie ICT~Office. De arbeidsmarkt kalmeert en de lonen zullen naar verwachting niet spectaculair stijgen. De cao-discussies zijn in volle gang en de grotere ict-werkgevers zijn niet geneigd percentages te geven wanneer gevraagd naar verwachte loonontwikkelingen in het nieuwe jaar. Sowieso is het lastig de hele ict-branche over één kam te scheren, met de diversiteit aan functies die er zijn. Daarbij ligt het ook aan het individuele bedrijf wat de mogelijkheden zijn. Organisaties die het goed doen hebben meer ruimte voor beloning dan organisaties waarvoor het dagelijks bestaan een worsteling is. Van Hintum spreekt van ‘matigheid met een zekere flexibiliteit.' Ernst & Young noemt in de ICT Barometer van november een branchbrede stijging van slechts 2-3%, nauwelijks meer dan inflatiecorrectie.

Bureau De Breed & Partners signaleerde in 2007 al een stijging van gemiddeld 2% en verwacht dat deze in 2008 slechts iets hoger zal zijn. "Deze 2% is een algemeen cijfer en geldt voor alle ict-functies bij elkaar genomen", aldus Judith van Bokhorst van De Breed & Partners. "Er zijn functies waar dit stijgingspercentage veel hoger ligt. De afgelopen tijd is er erg veel behoefte gekomen aan specialisten en ervaren mensen en deze behoefte wordt alleen maar groter. Deze groepen zullen dan ook hoge salariseisen neer kunnen leggen als ze van baan wisselen en dat doen ze nu massaal. Terwijl werkgevers in 2006 nog erg voorzichtig waren in het inwilligen van deze hoge eisen, zien we vooral in de tweede helft van 2007 dat er toch veel mensen worden aangenomen voor hoge bedragen. Ze zijn nu eenmaal nodig en er is veel werk. Ik merk dat verschillende bedrijven op dit moment verschillend belonen. Het ene bedrijf gaat niet mee, terwijl het andere bedrijf zo 80.820 euro aan totale beloning neertelt voor een erp-specialist."

Kwaliteit van leven

In toenemende mate bestaat loon uit meer dan geld en werkgevers leggen steeds meer nadruk op persoonlijke ontwikkeling. Van Hintum: "We zien een duidelijk verschil met de jaren negentig: de sector gaat een stuk volwassener om met belonen. Een goede persoonlijke ontwikkeling, balans tussen werk en privé, die zaken tellen allemaal mee."

Madelon Caspers van Capgemini noemt het differentiatie. "Wij kijken als werkgever naar het perspectief van ontwikkeling. Afhankelijk van hoe iemand zich ontwikkelt en hoe de wil is tot ontwikkeling, is daar de beloning naar. Bij het geven van een getal ga je alleen uit van de middenmaat, wat beperkend is." Onderhandelingsruimte zit dan misschien niet in de harde cijfertjes op de loonstrook, maar in de secundaire en zelfs tertiaire arbeidsvoorwaarden als thuiswerken, kinderopvang, dertiende maand, lease-auto, opleidingstraject. Want tekort aan gekwalificeerde mensen blijft er en dus ook onderhandelingsruimte in beloning. Van Bokhorst: "We zullen ook de hoogte van de bonus flink zien stijgen. Bedrijven kunnen niet altijd een hoog vast salaris bieden, maar met de bonus valt wel te schuiven. Deze is het afgelopen jaar met 10% gestegen en de verwachting is dat deze stijging zich voort zal zetten. Omdat er nog zoveel functies te vervullen zijn en mensen nog steeds om zich heen kijken en zich oriënteren op een andere baan verwacht ik dat de salarissen na de komende salarisonderhandelingsgesprekken weer flink zullen stijgen, zowel vast als variabel."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2259134). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.