Managed hosting door True

Zwoegen voor het goede doel

 

Bij andere bedrijven gebeurt het al jaren, maar in de ict-branche is het nog relatief nieuw: vrijwilligerswerk, al dan niet onder werktijd.

In de Rotterdamse achterstandswijken geven medewerkers van Shell jongeren les in het bouwen van een website. Unilever laat medewerkers in Nederland maaltijden koken voor daklozen. Je ziet het steeds vaker: werkgevers geven niet alleen meer geld aan maatschappelijke organisaties, ze zetten ook eigen werknemers in om vrijwilligerswerk te doen - in de baas zijn tijd. Goed voor de teamspirit en goed voor het bedrijfsimago.
Het verschijnsel is niet nieuw. Vroeger ging het personeel een dagje survivallen in de Ardennen, nu staan medewerkers stallen uit te mesten bij de geitenboerderij of helpen ze bejaarden.

Toch deden ict-bedrijven hier maar mondjesmaat aan mee. Daar lijkt nu verandering in te komen, zoals bij ict-dienstverlener Caesar Groep. "Komend jaar gaan we met het hele bedrijf werken in Zonnehuizen. Daar wonen jongeren met ontwikkelingsstoornissen", vertelt Annelies Spanjaart, medewerker Marketing en Communicatie bij Caesar Groep. "Elk jaar hebben we een studiedag en dit jaar wilden we vrijwilligerswerk doen. Dat is hot: je leest er veel over in de media. We wilden ook dat het meer is dan alleen de kinderboerderij schilderen, wat je ook wel leest. Iedereen moet er iets van leren, zodat we als bedrijf beter worden."

Caesar Groep heeft de hulp ingeroepen van Robin Good, een organisatie die zich helemaal toelegt op het bemiddelen tussen bedrijven en goede doelen. Ook XS4ALL doet inmiddels aan vrijwilligerswerk. Onlangs heeft een team van de internetprovider via Robin Good in een dag een speeltuin gebouwd voor de kinderen van de bezoekers van een biologische tuinderij in Maarschalkerweerd. De XS4ALL-medewerkers hoopten door deze dag meer inzicht te krijgen in hun persoonlijk functioneren en het teamproces. Dat is gelukt, meldt Robin Good: "Ze hebben veel over zichzelf en hun collega's geleerd, en Maarschalkerweerd was bijzonder gelukkig met de gerealiseerde speeltuin."

Bredere kijk

Voor de medewerkers van Caesar Groep zijn een heleboel taken bedacht: van praktisch, zoals het verbeteren van het it-netwerk bij Zonnehuizen, tot ‘iets leuks doen met de kinderen vanuit je hart'. Spanjaart: "Iedereen kiest voor wat hem of haar het meeste aanspreekt. Je kunt je ook voor meerdere taken inschrijven." Spanjaart verwacht er veel van. "Ik denk dat het zeker positieve effecten gaat hebben. Vooral in samenwerken is winst te behalen. Onze Microsoft-, Oracle- en andere specialisten, zagen elkaar in het verleden bijna als concurrenten. Dat is nu al veel beter, hoor. Maar het kan nog beter. Even weg uit de dagelijkse werkzaamheden is heel verfrissend. Ik verwacht dit terug te zien in het medewerkertevredenheidsonderzoek dat ik elk jaar houd."

Niet alleen Spanjaart verwacht er veel van, Stichting CA-ICT vindt Caesar Groeps project met Zonnehuizen zelfs een voorbeeld voor de ict-sector. CA-ICT gaat daarom via de zogenoemde CA-ICT Employability Impulse 2007 de helft van de totale projectkosten betalen, tot maximaal 300.000 euro. Caesar Groep moet namelijk wel wat kosten maken, onder meer om alle gedetacheerde medewerkers vrij te maken. CA-ICT hoopt dat andere ict-bedrijven zo geïnspireerd raken dat ze ook een of meer dagen per jaar vrijwilligerswerk gaan doen.

Roel Schulting, voorzitter Stichting CA-ICT: "De medewerkers van Caesar Groep gaan hun ervaringen bespreken en vertalen naar hun eigen situatie en eigen kwaliteiten en competenties. Wij en de jury verwachten dat die ervaringen een heel positieve invloed zullen hebben op de verder individuele ontwikkeling van competenties." Volgens deze jury, die bestaat uit onder meer juryvoorzitter Andries de Grip, hoogleraar en hoofd onderzoek Scholing en Werk aan de Universiteit van Maastricht en Hans Keukelaar, voorzitter werkgeversvereniging ICT en directielid ICT~Office, is het heel nuttig voor de verdere loopbaan van ict'ers om vrijwilligerswerk te doen. Het leidt tot 'meer begrip voor de medemens, een bredere kijk op het leven, relativeren van eigen functioneren', zo is te lezen in het juryrapport.

Hokje

Met vrijwilligerswerk help je dus ook jezelf. Is het daarom slim om voor je cv buiten werktijd vrijwilligerswerk te doen? "Vrijwilligerswerk is altijd positief", zegt Marie-José Kuiper, accountmanager bij Brunel ICT, detacheerder en recruiter van hoger opgeleide ict'ers voor opdrachtgevers. "Maar," zegt Kuiper erbij, "de cultuur van het bedrijf waarvoor je wilt werken, maakt uit. In een non-profit organisatie maakt vrijwilligerswerk meer indruk, dan in een zeer zakelijke omgeving. Ook het soort vrijwilligerswerk is belangrijk. "Begeleid je de zondagsschool dan is dat positief, maar drukt dat je toch ook in een bepaald hokje. Is je vrijwilligerswerk vakinhoudelijk, zoals voor ICT4FREE dat gratis ict-problemen oplost voor non-profit organisaties, dan vind ik dat heel positief. Dan bouw je aan je netwerk, doet iets terug voor de maatschappij en je bent ook nog bezig met je vak."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2250253). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.