Managed hosting door True

Column

Investeer in een betere arbeidsmarkt

 

Wat schetste mijn verbazing toen ik onlangs een artikel las? Ruim zestig procent van het bedrijfsleven onderneemt nog geen stappen tegen het feit dat de (it-)babyboomers in rap tempo de pensioengerechtigde leeftijd naderen.

Toegegeven, de komende tien jaar zullen organisaties nog weinig last van de vergrijzing hebben, maar daarna kunnen er wel degelijk grote problemen ontstaan. Al was het maar omdat er steeds minder interesse is voor informaticastudies.

Kan het outsourcen van systemen naar andere landen een oplossing bieden? Nee, deze landen hebben met een nog groter tekort van personeel te maken op onder andere legacy-gebied. En de uurtarieven zijn in Polen of India inmiddels ook flink aan het stijgen. En wil een bedrijf eigenlijk wel zijn domeinkennis uitbesteden, zeker waar het gaat om systemen die veelal de kernapplicaties van het bedrijf bevatten?

Het vervangen van oude systemen zet ook geen zoden aan de dijk. Meer dan negentig procent van de bedrijfskritische applicaties draait op een mainframe. Vijftig procent van de bedrijven vindt het te riskant om weg te migreren. Veelzeggend is uiteraard dat 28 procent inmiddels al mislukte migraties heeft meegemaakt.

Wat kunnen we dan wel doen? Inventariseer eerst eens goed de risico's. Over hoeveel mensen hebben we het eigenlijk? Om welke functies gaat het en welke eisen stellen we aan die medewerkers? Zet vervolgens een solide mentorprogramma op. Koppel professionals aan minder ervaren it'ers. Biedt trainingmogelijkheden aan. Vergeet hierbij ook niet de medewerkers van andere afdelingen. Zij hebben immers al kennis van de organisatie.

Hou ook een nauw contact met gepensioneerde medewerkers. Zij beschikken over een enorme hoeveelheid kennis en ervaring. Misschien zijn zij bereid een paar uur in de week te besteden aan het overdragen van die kennis. Bovendien denk ik dat nauw contact met universiteiten onontbeerlijk is. Betere opleidingsprogramma's en meer stageplaatsen zullen de theorie beter laten aansluiten op de praktijk.

Als we als bedrijfsleven straks niet in de problemen willen komen, zullen we actie moeten ondernemen. Liever vandaag dan morgen.

Rob van Silfhout
Business Development Manager bij Software AG

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2198992). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.