Managed hosting door True

Who's next? Meta snijdt opnieuw duizenden banen weg

 

Weer gaat Meta tienduizend banen schrappen, boven op het vorig jaar aangekondigde massaontslag van 11.000. De moeder van Facebook komt als eerste Big Tech-bedrijf met een tweede ronde van personeelsreducties.

Topman Mark Zuckerberg acht een bredere herstructurering gewenst, nu de economie er minder rooskleurig voorstaat. Een lange periode van toenemende geopolitieke spanningen en kostbare nieuwe regelgeving staat voor de deur. Bovendien lijkt het tijdperk van uiterst lage rente ten einde.

Meta gaat de tering naar de nering zetten. 2023 wordt het jaar van de efficiency. Het bedrijf zet een streep door dure projecten die niet snel hun geld opleveren zoals de ontwikkeling van een aantal ‘wearables’. ‘Ik heb de indirecte kosten van projecten met een lagere prioriteit onderschat,’ aldus Zuckerberg die bij de vorige organisatie nog de indruk vestigde dat het daarbij bleef.

Meta zit qua organisatie nog in een te ruim jasje, meldt Zuckerberg. Veel managers waren alvast aangesteld, vooruitlopend op hoge groei. Nu dat er voorlopig niet meer inzit, snijdt Meta allerlei tussenlagen weg.

Met name in het middenkader komen kaderfuncties te vervallen. Een manager moet ongeveer tien mensen onder zich hebben. Anders loopt zijn functie gevaar. Bovendien verschuift het accent naar uitvoerend werk. Zuckerberg wil dat regelneven ‘individuele bijdragers’ worden.

Het platter maken van de organisatie heeft ook als te verwachten voordeel dat Meta slagvaardiger kan handelen. Volgens Zuckerberg draagt elke laag in de hiërarchie bij tot vertraging. Ook werk je zo risicomijdend gedrag in de hand. Hoe meer managers des te groter de neiging ergens de scherpe kantjes van af te halen. De ondernemingsleiding krijgt zo geen goed beeld van wat er speelt.

De personeelswerving wordt op een laag pitje gezet. Dat zal met name hr-functies kosten. Vijfduizend  vacatures blijven open staan. Meta gaat daar geen mensen voor aantrekken. Ontwikkelaars worden overigens nauwelijks getroffen door de reorganisatie.

Sinds vorig jaar hebben Amerikaanse techbedrijven al een kleine 300.000 banen geschrapt. Vooral Amazon (-18.000), Alphabet/Google (-12.000), Microsoft (-10.000), Salesforce (-8.000), Dell (-6.600), IBM (-3.900) en SAP (-3.000) snijden in hun organisatie. In Europa blijven dit soort ingrepen vooralsnog voor zover bekend beperkt tot Ericsson (-8.500), SAP (-3.000) en Sophos (-300).

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7482032). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.