Managed hosting door True

Stormloop op Google Analytics 4

 

Analytics

1 juli is een richtdatum voor veel bedrijven met een eigen website die Google Universal Analytics gebruikten. De GDPR/AVG-wetgeving verbiedt het meten en bijhouden van deze data, en leidt naar een upgrade.

De kwestie is ontstaan nu Google noodgedwongen de huidige analytische tool Google Universal Analytics (UA) moet vervangen door Google Analytics 4 (GA4). De manier waarop Google Analytics data verzamelt en opslaat is in strijd met de Europese wetgeving. Daarom gaat de werking uitdoven en uiteindelijk verdwijnen.

Vanaf 1 juli 2023 zal UA stoppen met het verzamelen van data. Er komt nog een overgangsperiode van een halfjaar waarin de verzamelde data in Google Analytics nog beschikbaar blijft, maar vanaf 1 januari 2024 gaat het licht definitief uit. ‘Indien je als websitebeheerder of -winkelier de cijfers van volgend jaar wil vergelijken met die van dit jaar, moet je ten laatste op 1 juli 2022 de nieuwe Google Analytics 4 geïnstalleerd hebben’, stelt Jo Deferm, medeoprichter van Webhero, die dus een tijdsperiode van één jaar voorop stelt. ‘Zo mag je data uit de zomermaanden niet vergelijken met Black Friday of de eindejaarsperiode. Dat zou niet relevant zijn. Wel relevant is om je data van Black Friday 2022 te vergelijken met die van Black Friday 2021.’

Privacy-centric

GA4 wordt gepromoot als privacy-centric. De belangrijkste verandering – vanuit GDPR-oogpunt - is dat Google Analytics 4 in de toekomst geen ip-adressen meer zal opslaan, aldus Thomas Van Gremberghe, expert data protection en bedrijfsadvocaat bij Agoria in een mededeling. ‘Deze maatregel zou er dus toe leiden dat een website geen persoonsgegevens meer via Google Analytics zou verwerken en er dus ook geen doorgifte van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten meer zou zijn.’

Ook Google zelf raadt bedrijven aan om over te stappen naar Google Analytics 4.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7374161). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.