Managed hosting door True

EU Voice als alternatief voor Twitter

Toezichthouder EDPS test privacyvriendelijk platform

 

Europese aanbesteding Europa vlaggen

Twee nieuwe sociale media, EU Voice en EU Video, moeten Europa minder afhankelijk maken van Twitter en andere Amerikaanse sociale media.

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (EDPS) kondigt vandaag de proeffase van beide privacyvriendelijke platforms aan. EU-instellingen, bureaus en andere Europese organisaties gaan via EU Voice korte berichten, beelden en video’s delen. Voor het delen, uploaden en commentaar op video’s en podcasts is EU Video van start gegaan.

Beide nieuwe platforms maken deel uit van gedecentraliseerde, opensource-sociale-medianetwerken. EU Voice is gebaseerd op Mastodon, de tegenhanger van Twitter. Sinds dat laatste medium door Elon Musk is overgenomen, heeft Mastodon de wind in de zeilen. Afgelopen maandag waren veel servers van Mastodon overbelast door de toevloed van nieuwe gebruikers. Met 4,4 miljoen gebruikers is Mastodon echter nog een dwerg vergeleken met de 229 miljoen Twitter-gebruikers.

Mastodon

Mastodon verschilt fundamenteel van Twitter. Deze dienst voor micro-blogging werkt met een groot aantal, los van elkaar staande, onafhankelijke servers. Meerdere administrators kunnen hierop ‘instances’ draaien. Maar deze decentraal georganiseerde ‘instances’ kunnen toch met elkaar communiceren. Het beheer ligt echter in handen van onafhankelijke administrators die een eigen beleid kunnen voeren en zelf regels kunnen vaststellen.

EU Video is gebaseerd op PeerTube software, een alternatief voor gecentraliseerde platforms als YouTube, Vimeo en Dailymotion.

Met de lancering van EU Voice en EU Video wil de EDPS die nauw samenwerkt met de Europese Commissie, invulling geven aan de EU-strategie om minder afhankelijk te worden van Big Tech. Achter dit streven naar meer digitale soevereiniteit staat de wens de privacy en bescherming van data op een hoger niveau te brengen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7347161). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.