Managed hosting door True

Dataverkeer terug op niveau van voor corona

AMS-IX deelt cijfers over internetverkeer in 2021

 

De groei van het internetverkeer is terug op het niveau van het ‘oude normaal’. Dat stelt de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) naar aanleiding van groeicijfers van afgelopen jaar. In 2021 groeide het internetverkeer met achttien procent ten opzichte van 2020 tot 26,85 Exabyte aan data. In ‘coronajaar’ 2020 werd een groeispurt van 35 procent gemeten.

De groei van het internetverkeer in 2021 met 18 procent is vergelijkbaar met de 17 procent groei in het dataverkeer in 2019. De toename lijkt nu vooral te komen door stijgend verbruik van internetdiensten, zoals opslag in de cloud, games en streamingdiensten. In november werd er nog een nieuwe mijlpaal bereikt met het behalen van een piekverkeer van tien Terabyte/s. Het aantal aangesloten netwerken in Amsterdam bleef met iets meer dan 880 nagenoeg gelijk, somt AMS-IX op.

Elk jaar in januari publiceert het bedrijf cijfers over het verkeer dat het jaar ervoor werd verwerkt. AMS-IX, één van de grootste internetknooppunten ter wereld, wordt dagelijks door vele internetbedrijven gebruikt als schakelpunt om internetverkeer uit te wisselen.

Mobiele data

Ook het verkeer op de Global Roaming Exchange, een platform van AMS-IX voor de uitwisseling van mobiel dataverkeer tussen netwerken die mobiele dataverbruikers in het buitenland bedienen, is terug op het oude niveau van voor de pandemie.

‘Gedurende 2020 en het begin van 2021 was er door alle reisbeperkingen maar weinig verkeer op de GRX. Maar sinds deze zomer reizen we weer. Het verkeer op de GRX steeg met tachtig procent en piekte in 2021 maar liefst op 205.9 Gbps.’   

Midden-Oosten

Ook bij de internet exchanges die AMS-IX beheert in andere delen van de wereld was de invloed van de pandemie minder groot dan voorheen. De exchanges in Manama, in het Arabische koninkrijk Bahrein  (436 Gbps), het Indiase Mumbai (92 Gbps) en Hong Kong (China) (84 Gbps) bereikten allen een nieuw piekverkeer in 2021. Opmerkelijk was met name de groei in Manama. In 2020 werd daar nog een piekverkeer van 208 Gbps opgetekend. Het relatief nieuwe Manama is de snelst groeiende internet exchange in het Midden-Oosten, stelt AMS-IX.

Netflix en games

Volgens AMS-IX-directeur Peter van Burgel komt de groei van het internetverkeer in 2021 met name door de zich voortzettende digitalisering. 'We blijven appen, gamen en Netflixen en dat zal de komende jaren niet minder worden.’

Ook komende jaren verwacht hij dat internet rond de twintig  procent op jaarbasis blijft groeien. ‘Wij zijn continue bezig met het optimaliseren en uitbreiden van ons platform zodat we deze groei kunnen faciliteren.’ 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7307092). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.