Managed hosting door True

Duitsland legt activiteiten Alphabet onder de loep

 

De Duitse concurrentiewaakhond heeft Google-moeder Alphabet onder speciaal toezicht geplaatst. Dat meldt Belga. De Bundeskartellamt doet dat omdat de Amerikaanse internetgigant ‘een belangrijk marktoverschrijdend belang’ heeft, met veel impact op de concurrentie.

Concreet zal Google strenger onderworpen worden aan misbruikcontrole door het Bundeskartellamt. Dat kan sinds in Duitsland in januari een wet in voege ging waarbij de overheid strenger kan optreden tegen grote technologiebedrijven, als hun doorslaggevend belang in de markt bewezen is. Voor Google geldt dat alvast, zegt de waakhond. Vanwege zijn economische machtspositie kan het bedrijf ‘marktoverschrijdend’ handelen, met een eventueel negatieve impact op de concurrentie. Duitsland neemt met deze wet het voortouw in de strijd tegen concurrentieverstorende praktijken van (veelal Amerikaanse) bedrijven. 

Bij de oosterburen heeft Google een marktaandeel van ruim tachtig procent bij de zoekmotoren. Het is ook de grootste aanbieder van zoekadvertenties. Dat maakt dat het bedrijf de regels en randvoorwaarden voor andere ondernemingen, zelfs op andere markten, mee kan bepalen. 

De beslissing van de Bundeskartellamt geldt voor vijf jaar. Het technologiebedrijf heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen de beslissing. Duitsland voert nu al onderzoek naar de verwerking van persoonlijke gegevens door Google en het nieuwsaanbod Google News Showcase. Tegelijkertijd zet de mededingingsautoriteit ook zijn onderzoek verder naar Amazon, Apple en Meta, de nieuwe naam van Facebook. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7299355). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.