Managed hosting door True

Frans-Nederlandse munitie voor aanpak techreuzen

 

De Franse en Nederlandse regering hebben bij de Europese Commissie gezamenlijk een pakket maatregelen ingediend om dominante marktposities van digitale platforms te breken. De EC neemt deze ideeën mee in de uitwerking van het definitieve voorstel om deze mededingingsproblematiek aan te pakken. Dat wordt eind dit jaar verwacht.

De maatregelen zijn ingediend door de staatssecretarissen Cédric O (Frankrijk, Digitalisering) en Mona Keijzer (Nederland, Economische Zaken en Klimaat).

Scherper toezicht en vooraf ingrijpen bij platforms met een zogeheten poortwachterspositie: dat was vorig jaar al één van de voorstellen van staatssecretaris Keijzer. Met poortwachter, ook wel sluiswachter genoemd, worden in EC-kringen de online omgevingen aangeduid waar consumenten of ondernemers nauwelijks omheen kunnen. Kortom, grote techbedrijven als Apple met zijn appstore, Facebook, Google, Amazon.  

Frankrijk en Nederland willen dat een Europese toezichthouder met gedrags- en toegangsmaatregelen een overheersende marktpositie van zo'n poortwachter aanpakt. Een van de voorgestelde maatregelen is de verplichting voor dergelijke platforms om gegevens over te dragen, zodat ondernemers over hun eigen data kunnen beschikken om deze elders te benutten.

Poortwachter

Een andere maatregel is een verbod op het voortrekken van eigen diensten waarmee andere gebruikers worden benadeeld. Daarbij moet zo'n toezichthouder toegangsmaatregelen kunnen opleggen, zoals een verplichting voor platforms om data te delen, interoperabiliteit mogelijk te maken of om alternatieve keuze-opties naast hun eigen diensten aan te bieden aan gebruikers.

Volgens staatssecretaris Keijzer verstoren dominante poortwachters de marktwerking. 'Ze belemmeren de toetreding van nieuwe bedrijven en beperken de keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Een Europese toezichthouder moet hier effectief tegen optreden. Zo ontstaan eerlijker digitale markten en kunnen consumenten en ondernemers optimaal profiteren van de kansen van de platformeconomie.'

In een interview met de Financial Times liet Keijzer weten het opsplitsen van bedrijven in het uiterste geval als een optie te beschouwen. Andere landen, waaronder Frankrijk, zien in dat instrument wel een snel middel om het vraagstuk van de dominante internetconcerns op te lossen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7074865). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.