De toegang tot breedbandig internet voor huishoudens loopt steeds verder achter. De stagnatie van de aanleg van glasvezelnetwerken voor particulieren ondermijnt de leidende digitale positie van Nederland. De aanleg van glasvezel is duur en omslachtig. Dat constateren vier brancheverenigingen en aantal bedrijven die actief zijn in de Nederlandse internetsector. Zij roepen de overheid op om actie te ondernemen.
Het betreft brancheorganisaties Dutch Data Center Association, Dutch Hosting Provider Association, ISPconnect en de Fiber Carrier Association, in samenwerking met netwerkspecialist Juniper Networks en glasvezelaanbieder Eurofiber. Zij hebben een rapport opgesteld over digitale connectiviteit in Nederland: 'Belang van connectiviteit voor digitale transformatie. Randvoorwaarde voor de digitale economie'.
Weliswaar constateren zij in dit rapport dat inmiddels meer dan 90 procent van zakelijk Nederland toegang tot glasvezel binnen een straal van één kilometer heeft, toch maken zij zich zorgen over de stagnatie van de toegang tot glasvezel bij privé Nederland.
Dat komt deels doordat aanleg van glasvezel duurder is dan het upgraden van oudere netwerken. De kabels zelf zijn niet zo duur, maar het graven wel. Dit gaat namelijk gepaard met instemmingsprocedures die in kosten, tijd en aanpak per gemeente verschillen, maar bovenal veel te veel papierwerk betekenen. De procedures zouden sneller kunnen door meer standaardisatie en het digitaliseren van het proces, aldus de onderzoekers.
De bij het onderzoek betrokken partijen vinden dat de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) zich hard moet maken voor eenduidige afspraken voor lokale vergunningen en leges. 'Het wordt tijd dat de overheid hierbij een faciliterende rol op zich neemt en een doorbraak forceert, zodat iedere Nederlander, thuis en op zijn werk, beschikt over een breedbandige internetverbinding die is voorbereid op de toekomst', is hun stellingname.
Zij waarschuwen dat vaste en mobiele verbindingen in Nederland ontoereikend kunnen worden voor nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent dat digitale diensten die nu alledaags zijn, mogelijk in het gedrang komen, en dat nieuwe toepassingen van digitale technologie niet of langzaam kunnen worden uitgerold. Met name huishoudens en bedrijven die zijn aangewezen op verouderde netwerken zullen hier de gevolgen van ondervinden.
'Hoewel Nederland internationaal een leidende positie heeft, zullen we die verliezen als geen actie wordt ondernomen. Digitale transformatie gaat in een rap tempo. Daarbij is toegang tot snel internet absoluut noodzakelijk voor bijvoorbeeld de massale aanspraak op clouddiensten en de ontwikkeling van internet of things en big data-toepassingen', aldus de onderzoekers.
Naast het beschrijven van deze zorgwekkende situatie geven de auteurs van dit rapport een algemene schets van de staat van de digitale connectiviteit in Nederland. Zij gaan onder andere in op de technieken en netwerken waarmee connectiviteit mogelijk wordt gemaakt, welke typen connectiviteit er zijn en hoe connectiviteit zich de komende jaren zal ontwikkelen in Nederland.
Lees ook