Managed hosting door True

Arpanet-bedenker Robert Taylor overleden

 

Robert Taylor Nasa, Pentagon Xerox DEC

Robert Taylor Foto: Gardner Campbell/Wikipedia/CC BY-SA 2.0

Internetpionier Robert Taylor (1932-2017) is vorige week op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Parkinson. Taylor wordt gezien als de bedenker van Arpanet, een voorloper van het internet bij het Pentagon. Later was hij bij Xerox betrokken bij baanbrekend onderzoek en werkte hij bij DEC.

Taylor werd in 1966 bij het Pentagon benoemd tot directeur Information Processing Techniques Office, onderdeel van Arpa (Advanced Research Projects Agency), het onderzoeksinstituut van het hoofdkwartier van de Amerikaanse krijgsmacht. Op zijn bureau stonden drie computers, alle apart verbonden met een computer in een onderzoekscentrum van Arpa elders in de Verenigde Staten. Hij stelde aan zijn baas Charlie Herzfeld voor een netwerk te laten ontwerpen dat de computers aan elkaar knoopte en waardoor onderzoekers onderling makkelijker konden communiceren.

De ontwikkeling van dit idee leidde tot Arpanet, het militaire communicatienetwerk van de Amerikaanse krijgsmacht. Arpanet wordt gezien als het eerste operationele computernetwerk en daarmee de voorloper van internet.

Xerox

Taylor was geen informaticus van huis uit. Hij studeerde psychologie en werkte vanaf 1962 voor de NASA. Hij kwam hier onder andere in contact met computerpioniers J.C.R. Licklider en Douglas Engelbart. Taylor zorgde ervoor dat een studie van Engelbart naar mogelijkheden van interactie tussen computers en mensen gefinancierd werd. Dit leidde tot de ontwikkeling van de computermuis.

In 1970 trad hij in dienst van Xerox, waar hij in het Palo Alto Research Center (PARC) meewerkte aan de ontwikkeling van de computer Xerox Alto, met de eerste grafische gebruikersomgeving die Steve Jobs mede-inspireerde bij het ontwerp van diens Apple-computer, en Ethernet. Vanaf 1983 was Taylor in dienst van Digital Equipment Corporation (DEC). Hij ging in 1996 met pensioen.

Taylor kreeg diverse prijzen en onderscheidingen en is vanzelfsprekend opgenomen in de Internet Hall of Fame, een initiatief van de Internet Society, een internationale belangenbehartigingsorganisatie voor een vrij en open internet. Het doel van de Internet Hall of Fame is het publiekelijk eren van een groep pioniers, visionairs en technici die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en verbetering van het wereldwijde internet.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6003309). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.