Managed hosting door True

'Interneteconomie heeft omvang van bouwsector'

CBS, Google en Dataprovider analyseren interneteconomie

 

erp systeem ict statistiek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), internetgigant Google en verzamelaar van vrij toegankelijke bedrijfsdata, Dataprovider, hebben een gezamenlijke analyse gemaakt van de Nederlandse interneteconomie. Daaruit blijkt dat de interneteconomie qua marktomvang ongeveer vergelijkbaar is met de bouwsector. Ook komt uit de analyse naar voren dat bedrijven een steeds groter deel van de omzet uit internetactiviteiten halen.

De partijen stellen dat de kern van de Nederlandse interneteconomie (online winkels, diensten en internet gerelateerde ict) bestaat uit zo'n vijftigduizend bedrijven die goed zijn voor ongeveer 345.000 banen (ongeveer 4,4 procent van de arbeidsmarkt). Jaarlijks wordt circa 104 miljard euro omgezet (7,7 procent van het totaal).

'De omvang van de interneteconomie is grofweg vergelijkbaar met sectoren als de bouwsector, de voedselindustrie of de transportsector', stellen de onderzoekers.

Uit de analyse blijkt dat ongeveer de helft van de internetwinkels in handen is van retailbedrijven (volgens de standaard classificaties voor detailhandelbedrijven). 'Daaruit blijkt dat steeds meer bedrijven van buiten de retail e-commerce gebruiken om hun product direct aan consumenten te verkopen', adlus de onderzoekers.

Big data

In het rapport: Measuring the internet economy in The Netherlands: a big data analysis wordt verder een verdeling gemaakt van de activiteiten per regio. Daarbij springen Amsterdam en Groningen eruit als vestigingsplaatsen voor bedrijven die online diensten leveren. Ict-bedrijven die via internet producten en diensten leveren zijn vooral gevestigd in Amsterdam, Rotterdam en Flevoland.

De onderzoekers zoomen ook specifiek in op online diensten als apart onderdeel van de interneteconomie. 'Deze relatief jonge categorie bestaat uit 5700 bedrijven genereert 26.000 banen en realiseerde in 2015 een omzet van tien miljard euro.' 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5862112). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.