Managed hosting door True

Bijna één op de vijf bedrijven past IoT toe

 

Wereldwijd maakt ongeveer 19 procent van de bedrijven gebruik van internet of things-toepassingen (IoT). Nog eens 28 procent van de ondervraagde organisaties heeft plannen om in de nabije toekomst IoT in te zetten. Dat stelt onderzoeksbureau Forrester, dat 3600 bedrijven en ict-beslissers ondervroeg uit verschillende sectoren en geografische gebieden.

Volgens Forrester tonen opkomende markten de meeste interesse in IoT. Zuid-Amerika (52 procent) en Azië (72 procent) zijn het meest actief met IoT-toepassingen en -plannen.

In Europa en de Noord-Amerika komt de optelsom van organisaties die IoT-toepassingen inzet en op de planning heeft staan uit op respectievelijk 42 en 37 procent.

Gelet op het gebruik van IoT per sector voert de branche 'chemische industrie en olie en gas' de lijst aan. 29 procent van die organisaties heeft IoT-toepassingen in gebruik. Met een inzet van 8 procent zijn 'overheid, onderwijs en sociale diensten' hekkensluiter in de inzet van IoT. Ook de plannen om IoT in de toekomst te gaan gebruiken (14 procent) zijn in die sector het laagst. In de 'high-tech productie en industriële productie', worden veel plannen gemaakt voor IoT-inzet: 33 procent van die organisaties heeft plannen om aan de slag te gaan met IoT. 

Fleet management

Forrester licht in het rapport The Internet of Things Heat Map 2016 ook een aantal toepassingen uit. Het ziet binnen transport-toepassingen vooral een opkomst van fleet management systemen. 'De markt biedt allerlei standaardtools voor het beheer van voertuigen. Eerder was dit vooral maatwerk', concluderen de onderzoekers.

Bij overheden bespeuren de onderzoekers een toename van beveiliging- en surveillance-toepassingen. 'Gemeenten en lokale overheden voeren beveiligingsnetwerken in met aan internet gekoppelde camerasystemen en videoanalyse. Dit leidt tot allerlei toepassingen op stations, in winkelgebieden en bij grote sportevenementen', aldus de onderzoekers. Ook ziet het steeds meer toepassingen van IoT voor voorraadbeheer in de detailhandel.

Hype

Forrester geeft organisaties die aan de gang willen met IoT nog een aantal tips mee. Een greep uit die aanbevelingen: 'Speel in op specifieke vragen vanuit de eigen organisatie en filter deze van de IoT-marketing hype.' 

Ook adviseert het om een 'key stakeholder' aan te wijzen. Die belangrijke betrokkene moet mede verantwoordelijk worden voor de adoptie van IoT binnen de organisatie.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5685865). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.