Managed hosting door True

Start-up FastTrack haalt 2,6 miljoen euro op

 

FastTrack Company, een Nederlandse high-tech start-up die het mogelijk maak om bagage thuis al in te checken en tijdens de vliegreis te volgen, heeft in totaal 2,6 miljoen euro aan investeringen gekregen voor de uitrol van zijn producten eTag en eTrack. Vandaag, woensdag 18 maart 2015, start het bedrijf de rechtstreekse verkoop van het product eTrack aan consumenten onder de eigen merknaam Eviate.

Elk jaar raken 22 miljoen koffers kwijt, hetgeen de luchtvaartindustrie jaarlijks miljarden euro’s kost. FastTrack Company heeft hier oplossingen voor ontwikkeld. Met de Eviate eTrack weet een gebruiker altijd waar zijn bagage is, waar ook ter wereld. eTrack is onafhankelijk van luchtvaartmaatschappijen, maar gebruikers kunnen ook kiezen om de locatie van hun bagage aan hun luchtvaartmaatschappij door te geven. Daarnaast stuurt eTrack een bericht wanneer de koffer op de bagageband ligt en als deze onderweg is geopend. De technologie van eTrack voldoet naar eigen zeggen als enige tracking-oplossing aan alle internationale luchtvaarteisen.

De Eviate eTag is een digitaal bagagelabel waarmee passagiers thuis al kunnen inchecken waardoor ze lange rijen bij de incheckbalies omzeilen. ‘Wij zijn het eerste bedrijf met een oplossing die aan alle internationale luchtvaarteisen voldoet en die gekoppeld is aan de wereldwijde luchtvaartinfrastructuur, waaronder SITA World Tracer en Amadeus’, zegt FastTrack Company-oprichter David van Hoytema. ‘Door deze koppelingen weet niet alleen de passagier, maar ook iedere vliegmaatschappij waar een bagagestuk zich bevindt. Het is fantastisch dat KLM, Air France, Saudia Airlines en andere luchtvaartmaatschappijen de waarde van onze oplossingen inzien en ermee gaan werken.’

Computable Awards 2015

Met een seed-investering ter waarde van anderhalf miljoen euro van het Mainport Innovation Fund, een conglomeraat van KLM, Schiphol en TU Delft, partner KPN en het management, is FastTrack Company begonnen met het ontwikkelen van prototypes en slimme back-end software. In maart 2015 heeft het bedrijf een informele investeringsronde afgesloten van 1,1 miljoen euro. Het investeringsgeld wordt gebruikt om het consumentenmerk Eviate wereldwijd op de kaart te zetten bij mensen die veel reizen, en het verder aan de man brengen van de producten bij passagiers en luchtvaartmaatschappijen.

FastTrack Company is inmiddels ook al voorgedragen voor de Computable Awards 2015, in de categorie Nederlandse start-up van het jaar. In de onderbouwing van de voordracht wordt ingegaan op de machine-to-machine (m2m)-technologie, waarmee de positie van nagenoeg ieder voorwerp nauwkeurig kan worden bepaald. Diezelfde m2m-technologie is toepasbaar in bagageprocessen binnen de luchtvaart. Het resultaat zijn eTrack en eTag, twee m2m-toepassingen die zowel in combinatie als los van elkaar inzetbaar zijn.

eTrack

eTrack is een compact apparaatje dat de passagier in zijn koffer of reistas plaatst. Hierdoor is de locatie van de bagage continu bekend met behulp van gps en gsm. Via de speciale eTrack-app is nauwkeurig na te gaan waar het bagagestuk zich op dat moment bevindt, waar ook ter wereld. eTrack maakt gebruik van een gepatenteerde Auto Flight Mode, wat voldoet aan alle internationale regels voor het gebruik van gsm en radiosignalen aan boord van vliegtuigen.

Tevens helpt eTrack diefstal voorkomen, door het bagagestuk simpel via Bluetooth te koppelen aan de smartphone van de eigenaar. Zodra bagage en eigenaar van elkaar verwijderd raken, geeft de smartphone een alarmsignaal. Met eTrack is ook eenvoudig te controleren of een bagagestuk tussen check-in en bagageband nog geopend is geweest.

eTag

eTag is een elektronisch bagagelabel met een twee e-ink display die al tijdens de online check-in kan worden voorzien van de juiste barcode met vluchtinformatie. Hiermee heeft een passagier naast de instapkaart, ook het bagagelabel vooraf geregeld. Dit vergroot de snelheid en efficiency van het bagageproces en verkort wachttijden bij de bagage drop-off. De reiziger beschrijft eTag via zijn eTrack, of direct vanaf zijn eTrack-app via Bluetooth.

Ook wordt de passagier- en vluchtinformatie opgeslagen op een ingebouwde rfid-chip. Laatstgenoemde technologie is sterk in opmars binnen de luchtvaartsector als track en tracé-toepassing binnen het bagageproces.

Award voor start-ups

Dit jaar reikt Computable voor zijn Computable Awards ook een prijs uit aan de beste start-up in de Nederlandse ict-markt. Een vakjury selecteert de tien beste start-ups die zichzelf tijdens de Computable Awards mogen presenteren aan de crème de la crème van de Nederlandse ict-markt. Start-ups kunnen zich aanmelden tot en met 9 april 2015. Meld nu je start-up aan of nomineer een start-up die in jouw ogen de beste ict-start-up is van Nederland.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5243893). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.