Managed hosting door True

Bank investeert 150 miljoen extra in ICT

Digitalisering kost honderden banen bij ABN

 

ABN Amro schrapt de komende drie jaar tussen de 650 en duizend banen binnen de retail-tak. De bank zet volop in op digitalisering van dienstverlening en trekt hiervoor 150 miljoen euro extra geld uit. Er verdwijnen kantoren en functies van medewerkers die in direct contact staan met klanten. Dat blijkt uit een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal van 2014 die de bank bekendmaakte.

Hoe de nieuwe organisatie er precies gaat uitzien en om welke banen het precies gaat moet eind 2015 helder worden. Nu is al duidelijk dat de bank een aantal van de ongeveer driehonderd vestigingen gaat sluiten en de dienstverlening wordt gecentreerd op een aantal grote regio-vestigingen die hun dienstenaanbod verbreden. De bank schrapt banen op het hoofdkantoor, bij vestigingen en in het management. Er werken op dit moment ongeveer zevenduizend mensen voor de retail-tak van ABN.

'De digitalisering van bankzaken gaat sneller dan verwacht. We zien steeds minder klanten op de kantoren en de vraag naar digitale dienstverlening neemt toe', licht woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd toe.

Hij vertelt dat de app voor mobiel bankieren dagelijks 1,5 miljoen keer wordt gebruikt en het aantal transacties via mobiel bankieren het gebruik van bankieren via de website ruimschoots heeft ingehaald. 'Van de vijf miljoen klanten bezoekt de helft nooit een kantoor. De andere helft bezoekt eens in de twee jaar een bankfiliaal.'

150 miljoen extra in ICT

ABN maakt ook bekend dat het 150 miljoen euro extra gaat investeren in het versnellen van digitalisering van de belangrijkste klantprocessen. Dat bedrag komt bovenop een eerder aangekondigde investering van zevenhonderd miljoen euro in de ict-systemen (looptijd tot en met 2017).

Volgens de bank gaat het niet om een kostenoperatie, maar is de reorganisatie noodzakelijk om in te springen op de veranderende dienstverlening, zoals het voeren van een hypotheekgesprek via de webcam. De bank die eigendom is van de staat, zegt in te springen op de veranderende vraag en behoeften van klanten naar meer digitale diensten en spreekt tegen dat de actie te maken heeft met een mogelijke afslankoperatie voor een mogelijke beursgang van de bank.

Sociaal plan

Voor medewerkers die op termijn hun baan verliezen ligt een sociaal plan klaar dat hen moet begeleiden van werk naar werk, vertelt de ABN-woordvoerder.

ABN rapporteerde over het derde kwartaal van 2014 een onderliggende nettowinst van 450 miljoen euro, een stijging van 56 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.​

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/5197410). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.