Managed hosting door True

Freenom vangt drie miljoen dollar in kapitaalronde

 

Freenom, leverancier van gratis domeinnamen, heeft een kapitaalinjectie gekregen van drie miljoen dollar. Het groeikapitaal, in een zogeheten Series A ronde, komt van een groep beleggers onder leiding van Kima Ventures (KIMA). Freenom gaat het geld gebruiken voor de uitbreiding van het aantal topleveldomeinen, de uitbreiding van het AnyCast-cloudnetwerk en de ontwikkeling van commerciële initiatieven waarbij landelijke topleveldomeinen worden gekoppeld aan regionale gemeenschappen.

Freenom verzorgt registraties voor topleveldomeinen. Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Amsterdam en bijkantoren in Weiswampach (Luxemburg), Palo Alto (VS) en Dakar (Senegal), zegt  meer dan twintig miljoen domeinnamen te registreren en daarmee het grootste domeinnaamportfolio na .COM te hebben. Freenom beheert en faciliteert registraties voor de topleveldomeinen TK (Tokelau), GA (Gabon), CF (Centraal-Afrikaanse Republiek) en ML (Mali).

Tokelau

De ontstaansgeschiedenis van Freenom gaat terug tot Dot TK, een samenwerkingsverband dat een paar jaar terug tot stand kwam tussen de eilandengroep Tokelau, zijn telecommunicatiemaatschappij Teletok (Telecommunication Tokelau Corporation) en BV Dot TK, een privé-onderneming van (mede-oprichter) Joost Zuurbier. Om internationaal te groeien met de TK-domeinnamen werd in 2012 met behulp van Amerikaanse aandeelhouders de Amerikaanse vennootschap Freedom Registry opgericht, waar Dot TK werd ondergebracht.

De groei ging zo hard, vertelt Freenom-directeur Zuurbier, dat ze ook andere domeinnamen zijn gaan werven, zoals GA, CF en ML. 'Die groei zet zich door, met zo'n miljoen domeinnamen per maand. Om de boel in goede banen te leiden is er nu het overkoepelende bedrijf Freenom met voor ieder domeinnaam-land een dochteronderneming. We hebben de holding Freedom Registry weer terugverhuisd naar Nederland met het oog op het nieuwe Europese kapitaal. Daarmee willen we de komende maanden met nog zo'n tien extensies uitbreiden.'

Freemium

Het freemium bedrijfsmodel is opgezet rond gratis domeinnamen met daarbij aanvullende betaalde diensten, aangeboden vanuit een DNS AnyCast-cloud, zoals hostingpakketten en SSL-certificaten. Ook slaat het bedrijf munt uit vervallen domeinnamen. Die worden teruggenomen door Freenom en het restverkeer wordt verkocht aan advertentienetwerken.

Domeinnamen worden gratis verstrekt aan individuele gebruikers en bedrijven over de hele wereld, stelt Freenom. Deze domeinnamen werken hetzelfde als betaalde domeinnamen. Websites met een gratis domeinnaam hebben geen advertenties en kunnen kosteloos worden verlengd. Gebruikers van gratis domeinnamen zijn met name te vinden in gebieden waar het aantal internetgebruikers snel toeneemt, zoals China en Brazilië maar ook lokaal in Freenoms partnerlanden, zoals Gabon en Mali.

Gratis

'Samen met onze partnerlanden geloven we dat domeinnamen gratis kunnen zijn', zegt Joost Zuurbier, algemeen directeur en oprichter van Freenom. 'De investering van Kima stelt ons in staat ons platform snel uit te breiden, onze vleugels uit te slaan naar andere landen en te investeren in nieuwe partnerrelaties.'

Een van de oprichters van het investeringsfonds Kima, Xavier Niel, is een Franse ondernemer en zakenman, actief in de telecommunicatie- en technologiesector. Hij is vooral bekend als oprichter van de Franse (freemium) internetprovider Iliad, die actief is onder de merknaam Free.

  

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4954025). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.