Managed hosting door True

CWI viert 25 jaar internet

 

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam viert dat 25 jaar geleden Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet. Systeembeheerder Piet Beertema ontving op 17 november 1988 per e-mail de mededeling dat het CWI, als eerste instelling buiten Amerika, officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.

In 1988 lukte het Beertema en zijn collega’s om na jarenlange voorbereiding, het CWI was toen al het centrale knooppunt binnen het Europese netwerk EUnet, toegang te krijgen tot het toen nog Amerikaanse internet. Dit dankzij hun goede contacten in de netwerkwereld. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was Beertema’s voornaamste contactpersoon bij NSFnet. Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook Surfnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd een belangrijk netwerkknooppunt tussen Europa en de Verenigde Staten.

Amsterdam Internet Exchange

Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Amsterdam Science Park, waar ook het CWI is gevestigd. Dit verkeer loopt via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Voor zijn werk ontving Beertema in 1999 de eerste koninklijke onderscheiding ooit aan een internetpionier uitgereikt: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het CWI staat stil bij dit feestelijke jubileum tijdens zijn jaarlijkse netwerkevenement CWI in Bedrijf dat op vrijdag 22 november 2013 wordt georganiseerd op het Amsterdam Science Park. Hier zal een gedenkplaat worden onthuld op de plaats waar het Nederlandse en Europese internet 25 jaar geleden begon.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4916630). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.