Managed hosting door True

Thuiswerker bedreigt informatieveiligheid

 

60 procent van de Europese medewerkers werkt weleens thuis. Het percentage thuiswerkers blijft nog steeds stijgen. Met het toenemende thuiswerk, verlaten papieren documenten en digitale gegevens meer-en-meer ongestoord het pand. Toch hanteert slechts 18 procent van de werkgevers een doordacht en formeel beleid voor thuiswerken. Veruit de meeste werkgevers bieden zelfs geen enkele ondersteuning en begeleiding. Daarmee vergroot de thuiswerktrend de risico’s op datalekken aanzienlijk. Dit blijkt uit onderzoek van leverancier van datamanagement Iron Mountain.

Thuiswerkers zijn zich zelden bewust van de risico´s. Zo verstuurt 50 procent van de respondenten werkdocumenten via het persoonlijk e-mailabonnement. Daarnaast laten thuiswerkers bedrijfsgegevens regelmatig in en om het huis slingeren (29 procent). 19 procent van hen gooit werkgerelateerde documenten weg met het huisafval. Een op de tien (11 procent) werkt weleens vanuit een horecagelegenheid of maakt gebruik van een onbeveiligd Wi-Fi-netwerk om werkgerelateerde documenten te versturen (7 procent). Elk van deze gedragingen stelt informatie bloot aan risico’s van dataverlies of privacyovertreding.

Het onderzoek wijst uit dat de aantallen thuiswerkers sterk variëren per bedrijfsfunctie. Thuiswerken komt het meest voor onder managers of binnen directies. Een derde (32 procent) van hen geeft aan elke dag vanuit huis te werken en nog eens 22 procent zegt twee tot vier keer per week thuis te werken. Marketingmedewerkers komen op een tweede plaats (35 procent): zij werken twee tot vier keer per week thuis. Van de it-medewerkers werkt 21 procent twee tot vier keer per week thuis. Medewerkers van personeelszaken en de administratie werken zelden of nooit vanuit huis.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4810910). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.