Managed hosting door True

‘Internet of things levert 2,2 biljoen euro extra op’

 

Website

Het Europese bruto binnenlands product (bbp) kan tot 2030 met 2,2 biljoen euro toenemen als het continent de mogelijkheden van het verschijnsel ‘internet of things’ benut. Dat staat gelijk aan bijna een kwart van de huidige omvang van de economie in de eurozone. Dit blijkt uit een rapport van technologiebedrijf GE, dat onderzoek deed naar het zakelijk potentieel en het economische effect van ‘internet of things' in Europa. Het bedrijf roept Europese overheden op de noodzakelijke internationale beleidskaders op te stellen om deze groei mogelijk te maken.

Het internet of things, of op z'n Nederland het internet der dingen, is een wereldwijd open netwerk dat mensen, gegevens en machines met elkaar verbindt. Door machines uit te rusten met sensoren die via internet in verbinding staan met andere machines, kunnen zij efficiënter worden gebruikt. Dat helpt volgens GE een einde te maken aan de honderden miljarden euro’s aan verspilde tijd en middelen in de belangrijkste Europese sectoren.

1 procent productiviteitswinst

GE stelt in het rapport dat het internet of things in Europa een jaarlijkse productiviteitswinst van 1 procent kan opleveren. Alleen al in de Europese gezondheidszorg betekent een jaarlijkse productiviteitswinst van 1 procent een besparing van elf miljard voor de komende vijftien jaar. De prognose van GE is gebaseerd op een voorzichtige aanname dat Europa in staat is slechts de helft van de productiviteitsopbrengst te behalen die met het internet of things naar verwachting binnen het bereik van de Verenigde Staten ligt.

Om de potentie van het internet of things te benutten, moet er met name op beleidsniveau nog veel gebeuren, stelt GE. Het bedrijf concludeert dat Europa door verstarring in de markten voor arbeid, producten en diensten de mogelijkheden van de eerste internetrevolutie niet voldoende heeft benut. Datzelfde dreigt te gebeuren met het internet of things als beleidsdiscussies zich alleen blijven focussen op bezuinigingen om economisch herstel op korte termijn te realiseren. GE pleit voor een klimaat dat ruimte biedt voor noodzakelijke investeringen om de volledige groeipotentie op de lange termijn te behalen.

Gedegen beleidsstructuur opstellen

GE roept in zijn rapport overheden op een gedegen beleidsstructuur op Europees niveau op te stellen. Een beleid dat een vrije gegevensstroom in een betrouwbare en veilige omgeving toestaat, zonder regels en normen die per land en dataset verschillen. Ook het ontwikkelen van het benodigde talent is daarbij een belangrijk onderdeel. Het rapport wijst erop dat bij het ontbreken van adequaat management nieuwe regelgeving een aanzienlijke handelsbarrière kan opleveren voor de digitale economie.

‘Europa heeft alle ingrediënten in zich om het potentieel van het internet of things te benutten’, zegt Roland Teixeira, country executive van GE in de Benelux. ‘Ons onderzoek heeft aangetoond dat deze symbiose tussen machines en analytische informatiesystemen talloze waardevolle productiviteitsvoordelen oplevert. Wij gaan ervan uit dat Europa zich in de juiste positie bevindt om de vruchten te plukken van deze nieuwe technologische revolutie. Dat kan de economische groei stimuleren en tegelijkertijd de Europese positie in de steeds concurrerender wordende wereldmarkt versterken.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4757930). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Vacatures bij GE

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.