Managed hosting door True

'Europa moet privacyverklaring ontwikkelen'

 

Ict-advocaat Eric Verhelst adviseert de Europese Unie een gestandaardiseerde privacyverklaring te ontwikkelen. Uit zijn promotieonderzoek blijkt dat privacyverklaringen in de praktijk niet transparant zijn en de invulling ervan vaak aanzienlijk verschilt. De privacyverklaring moet inzicht geven op het gebruik van persoonsgegevens. Door het ontbreken van transparantie is dit voor individuen niet goed geregeld.

Regelmatig wordt gewezen op het belang van transparantie bij de verwerking van online persoonsgegevens, zodat individuen beter zicht hebben op wat er met hun persoonlijke informatie gebeurt. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) heeft niet goed de informatieplicht geregeld met betrekking tot de verantwoordelijkheid bij de verwerking van persoonsgegevens. Uit het promotie-onderzoek van Eric Verhelst onder 275 online winkels blijkt dat de privacyverklaring vaak niet goed te vinden is of dat er geen duidelijke naamgeving is. Daarnaast blijkt dat de invulling van privacyverklaringen door instellingen aanzienlijk verschilt, waardoor de privacy niet altijd gegarandeerd is.

Naar eigen inzicht

Er zijn in Europa geen duidelijke richtlijnen voor de privacyverklaring. Hierdoor stellen bedrijven vaak hun privacyverklaring naar eigen inzicht op. Volgens Verhelst zijn er twee manieren om dit probleem op te lossen. Ten eerste zou de markt zelf gestandaardiseerde richtlijnen moeten maken. Verhelst gelooft hier niet in en adviseert daarom ten tweede dat Europa een gestandaardiseerde privacyverklaring moet ontwikkelen. De hoofdlijnen van de privacyverklaring moeten volgens hem op Europees niveau ontwikkeld worden. De sectorale invulling daarvan moet op nationaal niveau plaatsvinden.

Promotie

Eric Verhelst promoveert op vrijdag 11 mei aan de Universiteit van Tilburg. De titel van zijn proefschrift luidt: 'Recht doen aan privacyverklaringen. Een juridische analyse van privacyverklaringen op internet'. Zijn promoter is professor Prins.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/4505112). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Dit artikel is nog niet vrijgegeven voor publicatie.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.