Managed hosting door True

Ask.com geeft de zoekstrijd op

 

De ooit populaire zoekmachine Ask.com geeft de strijd met Google op. De eigen zoekmachine verdwijnt en ruimt plaats voor een 'Q&A'-service. Dit meldt het Belgische Data News.

Ask.com werd in 1996 geïntroduceerd onder de naam 'Ask Jeeves', en werd toen in een mum van tijd een van 's werelds meest bekende en gebruikte zoekmachines. Butler Jeeves was de mascotte die de zoekresultaten op een dienblad voorschotelde aan de gebruiker. Op het hoogtepunt werden meer dan 2 miljoen zoekopdrachten per dag verwerkt: bijzonder veel, gezien de nog lage internetpenetratie op dat moment.

Het was de beruchte dotcom-bubbel die even later ook dit bedrijf grotendeels onderuit haalde, waarbij een nieuwe ster aan het zoekfirmament verscheen: Google. Het nog resterende marktaandeel van Ask.com verdween als sneeuw voor de zon, waarna het bedrijf in 2005 verkocht werd aan IAC (InterActive Corp).

Nu, vijf jaar later, komt het bedrijf tot de conclusie dat het er niet in geslaagd is om opnieuw marktaandeel te veroveren. Volgens Bloomberg worden daarom 130 it'ers ontslagen in New Jersey en China, en wordt de eigen zoektechnologie stopgezet. Volgens Nielsen heeft Google in de Verenigde Staten zo'n 65 procent van het zoekverkeer in handen. Ask.com haalde nauwelijks nog 2 procent.

De focus wordt nu helemaal gelegd op de eerder deze zomer gelanceerde Q&A (question & answer)-dienst. De zoekbox op de website blijft wel bestaan, maar de zoekresultaten zullen geleverd worden door "een van de concurrenten", waarvan IAC niet uitdrukkelijk de naam kwijt wil.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/3635850). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.