De Nederlandse internetter winkelt liever online dan 'buiten'. Dit kan worden opgemaakt uit het onderzoek dat vergelijkingssite Beslist.nl hield onder 2280 van zijn (3 miljoen) bezoekers. 58% van de respondenten meldt dat het de opdringerige winkeliers zelf zijn, die de shoppers onbewust wegjagen.
Maar liefst 93% van de internetters doet zijn boodschappen regelmatig online. De bereikbaarheid speelt eveneens een rol: webshops zijn altijd open en er hoeft geen parkeerplek te worden gezocht. Kunnen 'offline winkeliers' voorgoed fluiten naar hun klanten? Een van de weinige redenen om toch naar een winkelstraat te gaan is 'terug kunnen gaan voor garantie'. Maar ook dat lijkt online al te zijn opgelost.
Winkelnaam doet er niet meer toe
Opvallend is dat slechts 4% van de online shoppers nog sterk hecht aan de naam van de winkel. Een goede naam krijgt een product nu door het vertrouwen in een juiste prijs/kwaliteitsverhouding en eventuele objectieve kwaliteitskenmerken, zoals de keurmerken 'Thuiswinkel waarborg' of Qshops. Om zo'n bewuste keuze te maken, houdt een aanzienlijk deel van de respondenten zich bezig met de mening van andere kopers. 53% van de consumenten schrijft wel eens een beoordeling of review over een product of winkel. De voornaamste reden is om andere consumenten iets aan te raden of om hen juist te waarschuwen.
Pashokjes raken uit
Koos de consument tijdens de beginjaren van 'internetshopping' nog voor kleine probeeraankopen, nu lijkt het vertrouwen in online winkels bereikt. Al in het eerste half jaar van 2009 bestelden de respondenten gemiddeld 8 producten per persoon, voor zo'n 103 euro per aankoop. Grote bestellingen en duurdere producten worden dus zonder moeite van 'onzichtbare' winkeliers gekocht. In de afgelopen 6 maanden kocht 40% van de ondervraagden elektronica en boekte 29% van hen een reis via internet. Boeken blijven het meest populair; 49% van de internetters schafte er in de laatste 6 maanden minimaal één via het web aan.
Opvallend is de opmars van online mode shopping (37%), aangezien van dit segment alom werd verwacht dat men hiervoor het pashokje zou blijven opzoeken.
Online kassa wordt vertrouwd
Het vertrouwen in online winkeliers wordt, zo blijkt uit het onderzoek, gevoed door klaarblijkelijk deugende betalingsystemen. iDeal is verreweg het meest populair, gevolgd door overschrijving, creditcardbetaling en Paypal. De machtiging ziet men als minst veilige betalingsoptie.