Managed hosting door True

'Cloud duurder dan datacenter'

 

Wanneer een grote onderneming zijn applicaties in de cloud onderbrengt in plaats van in een eigen datacenter, verdubbelen daarmee de kosten. Dat zegt McKinsey. De bewering van veel cloudleveranciers dat de cloud veel werk uit handen neemt van bedrijven moet volgens het organisatieadviesbureau ook met een korreltje zout worden genomen. Het onderhouden van bedrijfssoftware blijft arbeidsintensief, ook binnen de cloud.

Voor kleine en middelgrote bedrijven is het vaak financieel interessant om hun applicaties onder te brengen binnen de cloud, maar voor grote ondernemingen niet. Voor hen is het gemiddeld dubbel zo duur om applicaties in de cloud te laten draaien dan binnen hun eigen datacenter. Dat blijkt uit een rapport van organisatieadviesbureau McKinsey, met de naam "Clearing the Air on Cloud Computing". Het rapport werd op 15 april gepresenteerd op een bijeenkomst in New York van het Uptime Institute, een datacenter-adviesbureau.

De bewering van veel cloudleveranciers dat de cloud veel werk uit handen neemt van bedrijven moet volgens McKinsey met een korreltje zout worden genomen: het onderhouden van bedrijfssoftware blijft arbeidsintensief, ook binnen de cloud.

Hype
Volgens McKinsey nadert de term cloud computing inmiddels de top van Gartners hype-cycle. De term staat echter voor veel verschillende diensten. McKinsey haalt een studie aan waaruit bleek dat er zo'n tweeëntwintig verschillende definities van de term bestaan. Daartoe behoren bijvoorbeeld Software as a service (Saas, zoals Gmail), Platform as a service (Paas, zoals Windows Azure), of Hardware as a service (Haas, zoals Amazon levert). Volgens McKinsey is het essentieel dat industriepartijen het eens worden over een definitie. Dat maakt het gemakkelijker voor cio's om besluiten te nemen, en werkt bovendien standardisatie in de hand.

Om aan die verwarring een eind te maken komt het organisatieadviesbureau met een eigen definitie: "Clouds zijn hardwaregebaseerde diensten die reken-, netwerk- en opslagcapaciteit bieden." Een cloud heeft volgens McKinsey drie kenmerken: het beheer van de hardware is niet meer in handen van de koper, de koper betaalt er terugkerende kosten voor (OPEX), en de capaciteit van de infrastructuur is zeer ‘elastisch', zowel naar beneden als naar boven.

McKinsey maakt daarnaast onderscheid tussen clouds en cloud services. Clouds zijn platformen zoals Windows Azure en Amazon web services. Cloud services zijn de Saas van Salesforce.com en applicaties zoals Gmail.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2927588). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.