Managed hosting door True

Nieuwe bron van inkomsten voor Google

 

Google gaat de technische capaciteit van zijn servercentra verhuren aan externe partijen. Daarmee neemt het een nieuw bedrijfsmodel in exploitatie.

Vandaag neemt Google de dienst App Engine in commercieel gebruik. Online diensten die maandelijks ongeveer 5 miljoen pageviews vertonen, kunnen App Engine gratis gebruiken. Voor alles daar boven rinkelt de Google-kassa.

Voor inkomend en uitgaand dataverkeer rekent Google respectievelijk 10 en 12 dollarcent per gigabyte. Een gigabyte dataopslag kost 15 cent. Voor een dollar mag een applicatie 10.000 e-mails verzenden. Dat blijkt uit de nieuwe specificaties die het bedrijf publiceerde.

App Engine is een online platform waar bedrijven en onafhankelijke programmeurs hun webapplicaties op kunnen hosten en draaien. Online tekstverwerkers, landkaarten maar bijvoorbeeld ook advertenties uitserveren en fotoboeken zijn daar voorbeelden van.

Google laat de dienst sinds april 2008 testen door belangstellenden. Het App Engine-forum heeft ongeveer 6.500 leden. Hoeveel van hen grote online applicaties bouwt, is niet bekend.

App Engine stelt Googles tientallen servercentra, in feite één héle grote computer, open op de wijze waarop Microsoft Windows in de jaren ’80 softwareschrijvers toegang gaf tot de hardware van computers. In de huidige situatie draait de software echter niet op de lokale computer maar op het internet, met alle negatieve gevolgen van dien.

Amazon.com exploiteert met Web Services sinds begin 2006 een vergelijkbaar technisch platform. Enkele honderdduizenden programmeurs staan ingeschreven bij Amazons AWS. Hoe Google zich gaat onderscheiden ten opzichte van Amazon is niet bekend. In prijs verschillen de twee diensten amper van elkaar.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2879289). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.