Managed hosting door True

'Faillissementsgolf webwinkels op komst' (video)

 

Branchevereniging Thuiswinkel.org verwacht dat er in 2010 en 2011 een fors aantal webwinkels over de kop zullen gaan. "Dat hoort bij het volwassen worden van de markt. De branche komt daar uiteindelijk beter uit", aldus directeur Wijnand Jongen.

Het aantal webwinkels groeit naar verwachting nog met zo'n 5.000 tot 25.000. Hoeveel van hen de komende drie jaar overleven, is de vraag. Door de kredietcrisis staat een aantal winkels een donkere toekomst te wachten.

Tijdens zijn toespraak op de druk bezochte Webwinkel Vakdagen, donderdag in Utrecht, zei Thuiswinkel-directeur Wijnand Jongen: "In 2009 komt er een sanering op gang die materialiseert in 2010 en 2011. Een aantal webwinkels zal stoppen, anderen gaan failliet en anderen worden overgenomen".

Het zullen vooral de winkels zijn die geen schaalgroottes weten te realiseren om effectief te opereren.

In dit video-interview licht de directeur, zelf oud-webwinkelier, zijn stelling toe


Aan de consument zal het niet liggen, meent Jongen. Hoewel het consumentenvertrouwen daalt, stijgen de online bestedingen nog steeds. Naar schatting gaven Nederlanders circa 5 miljard euro uit bij webwinkels. Het merendeel daarvan ging naar reisgerelateerde diensten. Jongen ziet echter de omzet uit handel in producten groeien.

Komende jaren zullen een aantal trends materialiseren. Winkels uit de fysieke retailsector zullen zich in toenemende mate online begeven, zoals Scheer & Foppen onlangs deed middels een overname. "De toekomst ligt niet in multichannel maar in cross channel retailing. Het is zaak om verschillende kanalen mét elkaar te exploiteren en synergie te zoeken".

Een tweede trend is verdere internationalisering. Een voorwaarde daarvoor is dat de Europese regels rondom e-commerce worden geharmoniseerd. Dat proces loopt nu, maar kan nog enige jaren duren.

Uit een rapport van het CBS bleek eerder deze week dat 17 procent van de Nederlanders wel eens webwinkelt in het buitenland. Het merendeel van hen, tien procent, koopt buiten de Europese Unie.

Zie ook: fotoserie Webwinkel Vakdagen

Wijnand Jongen over webwinkels in 2009 - 2011

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2852059). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.