Managed hosting door True

iDEAL groeit explosief in gebruik

 

Sinds de introductie is iDEAL uitgegroeid tot het meest gebruikte online betaalmiddel. Na Nederland moet ook Europa er aan gaan geloven.

Het aantal iDEAL-betalingen vorig jaar is met 87 procent explosief gestegen tot bijna 28 miljoen. Het voorgaande jaar was dit nog 15 miljoen.  De decembergolf, in het onderzoek nog niet meegenomen, zorgde voor een recordaantal transacties. "In die maand hadden we meer dan 3 miljoen transacties", aldus de woordvoerder van Currence.

Van de 750 grootste webwinkels accepteert inmiddels 84 procent iDEAL. De totale omzet met iDEAL bedroeg het afgelopen jaar ruim 2,1 miljard euro. Dit is een groei van 91 procent ten opzichte van 2007 toen er een omzet van 1,1 miljard euro werd behaald. Volgens de woordvoerder komt de stijging omdat de ‘markt groeit en er meer winkels bijkomen': Naast de beschikbaarheid van het betaalsysteem shoppen meer mensen online en steeds meer consumenten vertrouwen het om online te betalen. Het draait om verkopersvertrouwen."

De groei van iDEAL als online betaalsysteem zal zich de komende jaren voortzetten zo voorspelt Currence: "Er zijn meer banken die zich aansluiten op iDEAL. Naast bijvoorbeeld Friesland Bank zijn er banken die de mogelijkheid nu nog niet aanbieden, maar dat wel gaan doen. Of dat dit jaar is, is nog niet duidelijk, er worden wel al voorbereidingen getroffen." Welke andere twee banken het zijn naast Friesland Bank, daar doet de voorlichter nog geen uitspraak over.

Naast iDEAL kent ook de acceptgiro op het totaal in aantal transacties een lichte stijging waar het de afgelopen jaren naar beneden ging. De woordvoerder: "Dat zijn mensen die iDEAL niet gebruiken. Een deel zal bestaan uit nieuwkomers in online aankopen,. Die willen natuurlijk eerst de kat uit de bom kijken. Uiteindelijk zullen zij ook iDEAL gaan gebruiken.

In Europa is er niet echt een concurrerend systeem. "In Duitsland heb je Giropay, maar dat komt niet echt van de grond", aldus de woordvoerder. iDEAL zelf voldoet aan de Europese richtlijnen van SEPA, de Europese betaalinfrastructuur voor 31 landen. Maar voor de uitrol in andere Europese landen kan beginnen, moeten er banken gevonden worden die mee willen werken zegt de woordvoerder: "Het probleem is, één bank is geen bank. Je hebt een aantal banken nodig om het van de grond te krijgen. In Nederland hebben we dat toentertijd gedaan met de Postbank, Rabobank en ABN AMRO. Wanneer je het systeem op die manier in de markt zet, dan heb je in een keer volume. Dat hebben we in het buitenland ook nodig. De gesprekken zijn gaande, maar de vraag is wanneer het gaat gebeuren. Voor de zomer hopen we van start te gaan met de eerste pilot. We hebben minstens drie grote banken nodig die de kar kunnen trekken."

Buiten Europa zal de expansiedrift nog even op zich laten wachten: "In de Verenigde Staten zijn ze natuurlijk al jaar en dag gewend aan de credit card. Daar kom je niet zo makkelijk tussen", aldus de woordvoerder.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2835418). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.