Managed hosting door True

Valse Kvk facturen komen uit bekende hoek

 

De initiatiefnemers achter KvKHandelsregister.nl, dat afgelopen week maar liefst 1,4 miljoen spookfacturen verstuurde, zijn bekend. Hun namen doken al veelvuldig op bij andere oplichtingszaken zoals die rond Roma B.V.

De Kamer van Koophandel waarschuwt sinds gisteren voor de omloop van valse facturen, die sterk lijken op de factuur die ondernemers jaarlijks van de Kamer van Koophandel ontvangen. Zo staat op de valse facturen (voorbeeld) dat de bijdrage is voor vermelding op KvKHandelsregister.nl. Ook staat op de factuur en op de website een logo dat lijkt op dat van de Kamer van Koophandel. Onderaan staat vermeld dat het niet om een factuur gaat, maar om een aanbod. Wie betaalt, zit juridisch aan het aanbod vast.

Volgens de KvK is de mailing aan zeker 1,4 miljoen bedrijven verstuurd. "Dat is gigantisch," zegt Fleur van Eck, directeur van het Steunpunt Acquisitiefraude.

Er blijken kort geleden twee bedrijven voor dit doel te zijn opgericht: Kantoor voor Klantenservice (KvK), gevestigd aan de Warnaarslaan 33 in Den Haag, en een Belgische vennootschap met dezelfde naam. De rekening voor de facturen staan op naam van dit laatste bedrijf.

Warnaarslaan 33 is ook het adres van het webdesignbureau Enliven (eigenaar Jeroen L.) dat de website host en mogelijk ook de webpagina heeft ontworpen. De WHOIS gegevens van het domein zijn vorige week nog aangepast. Daar wordt als domeinhouder de niet bestaande KVK BENELUX CORPORATION in Londen genoemd. Ook is een 0900 nummer geactiveerd via MTTM in Nieuwegein. Dat bona fide bedrijf is maandag door Emerce op de hoogte gebracht.

Een adresvermelding op de site - Muzenstraat 89 in Den Haag - wijst al snel in de richting van de werkelijke initiatiefnemers. Dat adres kwam toevallig al eens voor op een fax van Trade Publicity Holland, die samen met Roma BV misleidende websites als Geneeskundigegids.nl en de Gemeenteregister.nl exploiteerde. De KvK en Steunpunt Acquisitiefraude bevestigen dat het om dezelfde personen gaat. Dit blijkt ook uit de KvK-gegevens. De huidige bestuurder is de in 1967 geboren Simon B. uit Veendam.

Roma BV werd er al eerder van beticht rekeningen te versturen voor nooit geplaatste advertenties of voor het plaatsen van advertenties op websites die nauwelijks attentiewaarde hebben. De Groninger advocaat Rieks Reuvers, die al jaren gedupeerden bijstaat in civiele procedures, heeft eerder dit jaar al eens een klacht ingediend bij de Raad van Discipline over twee collega's van Tiebout Advocaten die zich als 'loopjongens' zouden laten inhuren door deze bedrijven. 

De Kamer van Koophandel heeft aangifte gedaan. De eigen facturen van de KvK voor het nieuwe jaar zijn namelijk nog niet verstuurd en veel ondernemers denken wellicht dat het om de jaarlijkse factuur gaat. De Kamer van Koophandel adviseert ondernemers facturen nauwgezet te controleren. 

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2803202). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.