Managed hosting door True

Microsoft en Mozilla ruziën over toekomst JavaScript

 

Mozilla en Microsoft zijn het niet eens over de toekomst van JavaScript. Beide bedrijven beschuldigen de andere ervan dat hun plannen "het internet zullen breken".

Beide bedrijven hebben een eigen versie van de veelgebruikte programmeertaal. Mozilla helpt met de ontwikkeling van ECMAScript, terwijl Microsoft zijn eigen JScript heeft. De ruzie is vooral tussen twee personen; Mozilla's Chief Technology Officer Brendan Eich - de bedenker van JavaScript - en Microsofts Internet Explorer-platform architect Chris Wilson. De twee discussiëren met elkaar via hun weblogs.

De ruzie begon toen Wilson voorstelde om de volgende versie van ECMAScript (versie 4) niet meer JavaScript te noemen omdat het teveel verschilde van versie 3. Wilson stelde voor om een geheel nieuwe programmeertaal te ontwikkelen. Volgens Wilson zou het voor de ontwikkeling van het internet beter zijn wanneer er een gehele nieuwe taal van de grond af wordt ontwikkeld.

Wilson schrijft op zijn IEBlog dat Microsoft contact heeft gezocht met het comité dat de ontwikkeling van ECMAScript overziet. Het comité negeerde echter Microsofts argumenten voor een nieuwe taal. Hierdoor is de ontwikkeling van ES4 ontaard in een "Ja/Nee"-discussie. Wilson vindt het jammer dat een kritisch mening over ES4 wordt overschreeuwd door voorstanders van de achterhaalde programmeertaal.

De opmerkingen van Wilson schoten Eich in het verkeerde keelgat. Volgens Eich verspreidt Wilson leugens. Eich schrijft op zijn weblog dat het comité ES4 in alle openheid heeft ontwikkeld. Microsoft had dus alle gelegenheid om tijdens de ontwikkeling mee te denken en met opbouwende kritiek te komen. Microsoft was echter stil en begon pas te klagen toen ES4 al zo goed als klaar was. Eich beschuldigt Microsoft er ook van dat het de ontwikkeling van jScript stagneerde op het moment dat de softwaregigant de browsermarkt domineerde. Eich wil niet dat Microsoft ook de ontwikkeling van ES4 kan tegenhouden.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/2201649). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.