Managed hosting door True

Explosieve groei webgebaseerde bedreigingen

 

Het Aladdin Content Security Response Team (CSRT) constateert in zijn jaarlijks Aladdin Malware rapport dat de hoeveelheid webgebaseerde bedreigingen in 2006 explosief is toegenomen. Het aantal webgebaseerde bedreigingen verdertienvoudigde van 7188 in 2005 naar 98.020 in 2006.

Besmettingen met Spyware en Trojans, opgedaan bij een bezoek aan websites, staan nu duidelijk bovenaan als het gaat om de meest gevaarlijke bedreigingen.

Spyware complexer en meer doelgericht
Het Aladdin Malware Report 2006 laat zien dat het totaal aantal nieuwe beveiligingsincidenten met 900% toenam, van 16.623 in 2005 naar 149.221 in 2006. De meerderheid hiervan bestaat nu uit spyware en Trojans, die steeds complexer en gevaarlijker worden. In 2005 gold 60% van de geregistreerde bedreigingen nog als ‘beperkt bedreigend', in 2006 was de meerderheid meer dan gemiddeld of sterk bedreigend. Van het bemachtigen van commerciële (surf)gedragsgegevens tot nu het binnendringen van de persoonlijke levenssfeer en het gericht stelen van informatie.

Grenzen tussen bedreigingen vervagen snel
De grenzen tussen spyware, Trojans, toestenbord loggers en spammers vervagen snel. In 2005 was het doelwit van spyware-activiteiten vooral het verzamelen van commerciële informatie door gerichte advertenties. Nu houdt spyware zich ook bezig met het installeren van ‘achterdeurtjes' op geïnfecteerde computers, het verzamelen van persoonlijke informatie, het registeren van toetsaanslagen en het omzetten van geïnfecteerde systemen in ‘spamming bots', computers ingezet voor systematische spam-activiteiten. Tweederde van de spyware is ook actief als Trojan, eenderde als spam. Vijftien procent van de spyware houdt zich bezig met key logging, en tien procent van de spyware gebruikt root kit technieken om niet ontdekt te worden.

Misleidende pop ups, bedoeld om gebruikers te verleiden tot het installeren van gevaarlijke software, worden steeds geavanceerder. Het Aladdin-rapport ziet een scherpe groei van ‘hit and run' besmettingen die computers snel beschadigen. In 2006 werd 95% van de webkwetsbaarheden al op de eerste dag van het bekend worden ervan misbruikt in spyware.

"Het Aladdin Malware Report 2006 laat duidelijk zien dat de steeds veranderende vorm van webbedreigingen een aanpak vraagt die verder gaat dan traditionele beveiliging", zegt Shimon Gruper, vice president technologies van Aladdin's eSafe Business Unit. "Proactieve, gedetailleerde inspectie van Web content is essentieel om een organisatie vrij te houden van bedreigingen. Ook het gewone internet surfen is nu een gevaarlijke activiteit geworden en vrijwel alle web content is in principe nu ook verdacht."

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/1851200). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.