Managed hosting door True

Bijna alle bedrijven verhogen cybersecurity-budget

 

Cybersecurity geld budget

95 procent van de Nederlandse bedrijven is van plan om dit jaar meer uit te geven aan ict-beveiliging dan vorig jaar. Bij bijna de helft van de ondernemingen stijgt het cybersecurity-budget tussen de 6 en 10 procent. Dit blijkt uit onderzoek van Palo Alto Networks onder 1.300 verantwoordelijken, waaronder honderd in Nederland.

Het budget wordt voornamelijk besteed aan de beveiliging van internet of things (37 procent), internet (30 procent) en data (28 procent). Vooral het budget voor iot-beveiliging is daarmee bij Nederlandse ondernemingen opvallend hoger dan in andere Europese landen. Bijna driekwart van de Nederlandse respondenten vindt de beveiliging van verbonden apparaten erg belangrijk of zelfs extreem belangrijk.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vier op de tien Nederlandse ondervraagden in 2022 meer dan negen cybersecurity-incidenten in hun organisatie hadden. Dit is vaker dan andere landen uit het onderzoek en ook vaker dan het wereldwijde gemiddelde van 24 procent.

Hybride werk en iot

"We hebben in Nederland een buitengewoon complex securitylandschap gecreëerd"

Oorzaken voor het grote aantal aanvallen zijn de permanente verschuiving naar hybride werken en de toename van het aantal iot-netwerken, aldus de onderzoekers. Ook heeft het te maken met het feit dat Nederlandse bedrijven relatief met veel verschillende securityleveranciers werken. 70 procent van de bedrijven die voor het onderzoek werden geraadpleegd, blijkt met meer dan negen leveranciers te werken om de ict-beveiliging op peil te houden. Wereldwijd ligt dit percentage op 41.

'We hebben in Nederland een buitengewoon complex securitylandschap gecreëerd', meldt Patrick de Jong van Palo Alto Networks. 'Het is vaak lastig om oplossingen van veel verschillende leveranciers te implementeren in je organisatie omdat al deze security-oplossingen vaak niet naadloos met elkaar samenwerken.' Hij pleit ervoor om cybersecurity meer op de agenda van het management te zetten, waarbij de ict-beveiligingsstrategie wordt samengebracht met de algemene bedrijfsstrategie. Zonder dat is het lastig om goede zakelijke beslissingen over security-investeringen te doen, aldus De Jong.

Ook de inzet van artificiële intelligentie (ai) zou een oplossing voor het cyberprobleem kunnen zijn, zegt hij. Bijna de helft van de ondervraagde Nederlandse verantwoordelijken geeft aan dat ai-technologie hierbij de hoogste impact kan hebben

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7500072). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet of things

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.