Managed hosting door True

NLdigital ziet haken en ogen aan iot-wet

Branchevereniging twijfelt aan praktische uitvoering van de updateplicht voor verkopers

 

De ministerraad stemt in met een wetsvoorstel waarbij verkopers van iot-apparatuur verplicht worden om software- en beveiligingsupdates aan consumenten aan te bieden. Branchevereniging NLdigital ziet praktische haken en ogen bij de uitvoering van deze wet. De organisatie vraagt zich af hoe de eisen in de praktijk worden uitgewerkt.

Momenteel bestaat er geen expliciete verplichting aan verkopers van apparatuur die aan het internet zijn verbonden om (veiligheids- en software-) updates aan consumenten te leveren. En dit zorgt voor veiligheidsrisico’s. Door deze updateplicht aan de verkoper op te leggen, blijft de consument langer verzekerd van de juiste ondersteuning. Dat is het idee van het wetsvoorstel dat minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat eind vorig jaar indienden.

Het voorstel voor de updateplicht van verkopers, waarbij de termijn van ondersteuning op basis van proportionaliteit is, geldt voor zowel slimme apparaten (zoals tv’s, printers, camera’s, babyfoons en digitale horloges) als voor games, applicaties en streamingdiensten. 

Haken en ogen

In een reactie geeft NLdigtal aan de uitvoering van het wetsvoorstel 'met interesse' af te wachten. 'Het belangrijkste is transparantie voor de consument, zodat bekend is wat er van een verkoper kan worden verwacht bij een aankoop’, vertelt woordvoerder Tim Toornvliet. ‘Het succes van het voorstel hangt af van hoe de eisen in de praktijk worden uitgewerkt. En we zien nog wel praktische haken en ogen.’

NLdigital ziet vooral een groot probleem bij goedkope apparaten die via AliExpress worden besteld. ‘Deze apparaten worden door consumenten aan het internet gehangen en krijgen nooit updates. We vragen ons af wat het wetsvoorstel voor effect zal hebben op deze producten.’

Tot slot wil de branchevereniging voorkomen dat bedrijven die het nu wel goed doen, niet de dupe moeten worden van andere organisaties die hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6950979). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.