Managed hosting door True

‘Industrie vertrouwt IIoT-beveiliging ondermaats’

Sans Institute: Endpoints zijn kwetsbaarste schakel

 

Internet of things IoT industrie beveiliging security

Binnen industriële organisaties is sprake van tegenstrijdige en onrealistische interpretaties van de beveiliging van industrial internet of things (IIoT). Endpoints worden gezien als de kwetsbaarste schakel in de beveiliging, hoewel er verwarring bestaat over wat nu precies een endpoint is. Dit zijn de belangrijkste conclusies van het 2018 Sans Industrial IoT Security Survey Report, dat vraagstukken in kaart brengt over de beveiliging van het snelgroeiende gebruik van het IIoT.

Het IIoT is een onderdeel van het internet of things dat verband houdt met het gebruik van verbonden apparaten binnen vitale infrastructuren in de energiewereld, maakindustrie, olie- en aardgasindustrie, transportwereld en gezondheidszorg. Volgens de prognoses zal het aantal IoT-apparaten verdrievoudigen van 23,14 miljard in 2018 tot 75,44 miljard in 2025.

Volgens het onderzoeksrapport van het Sans Institute verwachten de meeste bedrijven dat het aantal verbonden apparaten binnen hun organisatie met 10 tot 25 procent zal groeien. Door deze snelle groei verdubbelt het aantal systemen waarmee IIoT-apparaten zijn verbonden grofweg elke drie tot zeven jaar. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de complexiteit van netwerken toeneemt doordat informatietechnologie en operationele technologie sterker verweven raken. Verder zal er sprake zijn van een sterkere vraag naar bandbreedte en een prangende behoefte aan personeel met kennis van best practices op beveiligingsgebied die betrekking hebben op het ontwerp, de implementatie en het beheer van IIoT-systemen.

Verschillende definities

"Het niet adequaat identificeren en beheren van apparaten levert gevaren voor organisaties op"

De helft van de ruim tweehonderd respondenten bestempelt data, firmware, ingebedde systemen en endpoints in het algemeen als de kwetsbaarste aspecten van hun IIoT-infrastructuur. Tegelijkertijd blijkt dat er nog steeds geen overeenstemming is bereikt over de exacte definitie van de term ‘endpoint’. ‘De verschillende definities die in omloop zijn dragen bij aan verwarring over de verantwoordelijkheid voor de IIoT-beveiliging’, meent Doug Wylie, directeur Industrials & Infrastructure Business Portfolio bij het Sans Institute. ‘Het lijkt erop dat veel beveiligingsprofessionals de talloze apparaten die op de een of andere manier een verbinding met het netwerk maken niet op adequate wijze identificeren en beheren. Dit levert gevaren voor hun organisatie op.’

Om deze reden is het volgens Wylie belangrijk om overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke definitie. Daarmee kunnen op adequate wijze beveiligingsrisico’s worden geïdentificeerd terwijl systemen zich aanpassen aan nieuwe architectuurmodellen.

Verschillen in perceptie

Overige zorgen rond IIoT-beveiliging

•             32 procent van alle IIoT-apparaten maakt rechtstreeks een verbinding met internet en omzeilt daarbij traditionele beveiligingslagen.

•             Bijna 40 procent van alle respondenten ziet het in kaart brengen, bewaken en beheren van apparaten als een forse beveiligingsuitdaging.

•             Slechts 40 procent zegt patches en updates te installeren om hun IIoT-apparaten en systemen veilig te houden.

•             56 procent ziet complexe patchprocessen als een van de grootste uitdagingen op beveiligingsgebied.

Het onderzoeksrapport wijst daarnaast op sterke verschillen in de perceptie van IIoT-beveiliging tussen het team van de operationele technologie (ot), het it-team en het management. Slechts 64 procent van alle ot-afdelingen zegt vertrouwen te hebben in hun vermogen om de IIoT-infrastructuur te beveiligen, ten opzichte van 83 procent van alle it-afdelingen en 93 procent van alle zakelijke besluitvormers.

‘Het rapport wijst op sterke verschillen tussen organisaties voor wat betreft hun vertrouwen in het beveiligingsgehalte van het IIoT’, zegt Barbara Filkins, senior analyst and research director bij het Sans Institute en auteur van het onderzoeksrapport. ‘Deze discrepantie wijst op de noodzaak van een ingrijpende culturele verandering binnen industriële bedrijven voor wat betreft hun benadering van beveiligingsrisico’s rond het IIoT.’

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6420954). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.