Managed hosting door True

Bedrijfsleven heeft ai-bel horen luiden

 

Victor Crété, ai-expert van de CXP Group, zegt: 'Ai wordt snel realiteit in het bedrijfsleven.'

Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) wordt voor veel bedrijven snel realiteit. Ruim een op de drie grotere bedrijven denkt binnen de komende twee jaar een allesomvattende strategie voor ai klaar te hebben. Nog eens eenderde is bezig de nodige stappen te zetten, terwijl ruim 10 procent de strategie al klaar heeft. De rest speelt met de gedachte om hiermee te beginnen. Dit blijkt uit een onderzoek van de CXP Group, een grote Franse adviesgroep voor software en it-diensten. Hiervoor werden 240 Europese ondernemingen met meer dan 1000 werknemers ondervraagd.

Victor Crété, ai-expert bij CXP-dochter PAC, presenteerde deze cijfers tijdens de AI Expo Europe, die tegelijk met IoT Tech Expo en de Blockchain Expo in Amsterdam RAI wordt gehouden. De organisator, Encore Media Group, claimt bijna 10.000 bezoekers en ruim 300 exposanten.
Volgens Créte, dagvoorzitter van de conferentie AI Technologies, is de belangstelling voor ai enorm opgeleefd. Bedrijven zijn zich ervan bewust dat ai op ieder mens en op elke industrie invloed krijgt. Maar de toepassing ervan is duur, terwijl de schaarste aan ai-experts groot is. Wereldwijd hebben zeker 3.500 it-bedrijven zich op ai gestort, een aantal dat sterk groeit.

Spraakassistenten raken robotstem kwijt

Al is er volgens Créte ook veel kaf onder het koren. Veel startups op het gebied van chatbots claimen ai toe te passen. Maar onder de motorkap blijkt hier geen sprake van te zijn. Heel interessant is volgens Crété de ontwikkeling bij digitale assistenten. Onder meer Google en Amazon voeden deze hulpen met enorme hoeveelheden data waardoor ze steeds beter gaan werken. Spraakassistenten werken zó goed, dat het publiek nauwelijks meer merkt met een robot te maken te hebben. 

Zelflerende algoritmes

Een ander gebied waar de ontwikkeling snel gaat, is dat van de autonome systemen met zelflerende algoritmes. De toepassing van ai spitst zich toe op sectoren waar al veel data beschikbaar zijn zoals het bank- en verzekeringswezen. Ook bij de handel op de financiële markten wordt de nodige ai ingezet. Robothandelaren maken minder fouten en kunnen de hele dag doorwerken. Ze verliezen nooit hun aandacht en raken niet vermoeid.

Het meest indrukwekkend is de toepassing van ai bij beeldherkenning. Veel startups zijn op dit gebied actief. In tal van industrietakken wordt hieraan gewerkt. In opgang zijn vooral ai-systemen die voorspellen wanneer het beste onderhoudswerkzaamheden kunnen worden gedaan.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6394107). © Jaarbeurs IT Media.

?

 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.