Managed hosting door True

Gemeentes willen smart worden met sensoren

 

smart city

Zeven Nederlandse gemeentes nemen deel aan het Programma Nationaal Smart City Living Lab, een nationaal programma dat gemeentes de mogelijkheid biedt om te experimenteren met tien units met lucht- en geluidsensoren.

In de deelnemende gemeentes Leidschendam-Voorburg, Zwolle, Haarlem, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven worden per gemeente tien sensorunits geplaatst. Dit gebeurt naar verwachting in januari 2018. De units wordt beschikbaar gesteld door de startup Connected Worlds. Na afloop van de proef bekijken de gemeentes wat dit heeft opgeleverd en of er aanleiding is om het gebruik van deze sensoren voort te zetten en uit te breiden. Elke gemeente krijgt inzicht en toegang tot de living labs van de andere deelnemende gemeentes.

Een woordvoerder van Leidschendam-Voorburg licht toe waarom zijn gemeente deelneemt aan het smart city-programma. ‘We willen graag nieuwe informatie toevoegen aan de data die we al hebben wat betreft de lucht- en geluidskwaliteit in onze gemeente. We zijn op zoek naar specifieke lokale data en die kunnen we via het project verkrijgen. Dit doen we om het woon- en leefklimaat binnen de gemeente te verbeteren. Zo kijken we naar de luchtkwaliteit bij de tunnelmonden van de N14 en de geluidsproductie door de RandstadRail.'

Techniek

De basisinfrastructuur bestaat uit de digitale techniek uitgetest in het project Smart Emission. De sensoren die gebruikt worden, zijn voor het meten van luchtkwaliteit, geluid en trilling. De data die hier uitkomen wordt met openstandaarden verwerkt en getoond met open viewers. Het consortium dat werkt aan de doorstart, bestaat uit burgerplatform, Radboud Universiteit, gemeente Nijmegen, RIVM, Intemo, CityGis en Geonovum.

Het Nationaal Smart City Living Lab is een samenwerking tussen lokale, regionale en landelijke overheid met non-profit- en profit-organisaties en het onderwijs dat gericht is op het oplossen van concrete opdrachten om de kwaliteit van leven in en om de stad te verbeteren.

Smart cities in Nederland

Computable bezocht onlangs het Smart City Expo World Congres in Barcelona. Daar bleek dat in ons land diverse gemeenten slimmer willen worden om de infrastructuur en leefomgeving te verbeteren. Zo rijden er autonome auto's in Capelle aan de IJssel, worden in Eindhoven mensenmassa's in kaart gebracht en wordt Den Haag weerbaar gemaakt tegen noodsituaties via simulaties.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/6261516). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.