Managed hosting door True

ISIT presenteert trends in storage voor 2006

 

ISIT ziet de hernieuwde focus op back-up als belangrijkste storage trend voor 2006. Back-up to disk en virtual tape library zullen enorm aan populariteit winnen.

Volgens Jerry Rozeman, manager consultancy bij ISIT, zal back-up volop in de belangstelling komen te staan. ‘De limieten van standaard back-up zijn bereikt, maar ook op het gebied van betrouwbaarheid en lifecycle is een andere oplossing gewenst. Back-up to disk biedt uitkomst. Het is niet alleen sneller dan de traditionele tape, het biedt random access en bespaart tijd omdat tapehandeling niet langer nodig is. Qua lifecycle heeft het geen last van backward compatibiliteit, het is makkelijk migreerbaar en de techniek evolueert mee. Ook is back-up to disk aanzienlijk betrouwbaarder dan tape. Back-up to disk past namelijk integriteitcontroles toe op het medium en maakt gebruik van RAID-technologie.’

Onderzoek van ESG Research Reports over back-up performance en restore performance ondersteunen Rozeman’s bevindingen. De onderzoeksresultaten tonen aan dat back-up to disk een 30-60 procent snellere back-up en 70-77 procent sneller herstel boekt ten opzichte van de traditionele tape. Een nieuwe ontwikkeling die hierop aansluit is continue data protection (CDP). Met behulp van een CDP architectuur kan men naar elk gewenst moment in de tijd terug terwijl er geen dataverlies optreedt.

Daarnaast zal in 2006 een verschuiving plaats vinden op het gebied van architectuur. Voorheen waren de architecturen van back-up to disk rechtstreeks op NAS/SAN gebaseerd, nu vindt een verschuiving plaats naar virtual tape library. Volgens Rozeman wordt steeds vaker gekozen voor virtual tape library omdat het eenvoudig kan worden geïntegreerd met tape of disk. ‘VTL is vooral aantrekkelijk vanwege de eenvoud en de lage investering. Het vereist immers geen redesign,’ zegt Rozeman.

Net als in het afgelopen jaar zal iSCSI, de eenvoudig te installeren technologie voor storage op IP-netwerken, steeds vaker worden toegepast. Enerzijds omdat de beheerkosten voor storage dan lager worden dan in een fiber channel-omgeving. Anderzijds omdat de IP-kennis van IT afdelingen sterk is toegenomen. De groei van iSCSI die al eerder is ingezet, zet ook in 2006 door. Inmiddels heeft iSCSI vooral in de MKB-markt een stevige positie verworven.

De komende tijd zal storage security eveneens de nodige aandacht behouden. In Nederland weegt de wet en regelgeving over beveiligde opslag wellicht nog wat minder zwaar dan in Amerika, ook hier is veel aandacht voor technologie die kan zorgen voor beveiliging van gegevens. ‘Storage encryptie blijft de technologie die sterk groeit. Vooral ook omdat daarmee de data niet gelezen kan worden, ook niet bij verdwijning van een tape of disk,’ aldus Rozeman.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/973774). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.