Managed hosting door True

Techsector trekt samen op voor Risc-V-software

 

Grote internationale techbedrijven slaan de handen ineen om de beschikbaarheid van software voor Risc-V processorkernen te versnellen. Onder meer Google, Intel, Nvidia, Qualcomm, Red Hat en Samsung doen mee in het zogeheten RISC-V Software Ecosystem (Rise)-project, dat wordt gehost door Linux Foundation Europe.

Risc-V (spreek uit als risk-five) is een opensource-instructieset-architectuur die je kunt gebruiken voor verschillende computertoepassingen. Door zijn flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit is deze standaard populair in de industrie.

Rise-leden dragen financieel bij en leveren expertise om specifieke software-onderdelen met voorrang te ontwikkelen. Het project richt zich daarbij op de ontwikkeling van een software-ecosysteem voor onder meer ontwikkeltools, virtualisatie-ondersteuning, Linux-distributie-integratie en systeemfirmware. Samenwerking met bestaande opensourcegemeenschappen staat centraal.

Integratie

Het doel van het project is Risc-V versneld te integreren in opensource tools en library's, zoals LLVM (lower-level virtual machines) en GCC (Gnu Compiler Collection). Volgens de projectorganisatie speelt Rise een belangrijke rol in het Europese technologische en industriële landschap, als neutrale en vertrouwde thuisbasis voor Risc-V.

Risc staat voor Reduced Instruction Set Compute, een computerarchitectuur die is ontworpen om een computer met relatief eenvoudige individuele instructies taken te laten uitvoeren. De oorsprong ligt in de jaren zestig. Sinds het begin van de tachtiger jaren werd de standaard ook commercieel groot, met IBM, Hewlett-Packard en Sun Microsystems als vroege aanjagers. Doorontwikkeling Risc-V stamt uit 2010.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7512334). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.