Managed hosting door True

Nationale testomgeving voor Gaia-X start in mei

 

Vanaf aanstaande mei kunnen Nederlandse clouddienstverleners onderzoeken hoe ze voldoen aan Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van het Europese cloudproject Gaia-X. In die maand wordt een nationale testomgeving voor Gaia-X operationeel. Zeven Nederlandse organisaties doen mee aan de ontwikkeling van de testomgeving.

Bij de bouw van de nationale testomgeving voor Gaia-X zijn de Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, Surf en AMS-ix betrokken. De Nederlandse Gaia-X hub is een kennisuitwisselingsorganisatie die in opdracht van het ministerie van EZK wordt gecoördineerd door TNO. Gaia-X moet het Europese antwoord worden op de dominantie van Amerikaanse cloudaanbieders, zoals AWS, Microsoft en Google. Het wordt opgetuigd als federatieve data- en cloudinfrastructuur.

Met de testomgeving sluiten de Nederlandse partijen aan bij Structura-X, een project binnen Gaia-X. Structura-X is een initiatief van 28 organisaties die hun clouddiensten in volledige overeenstemming met de richtlijnen van Gaia-X willen inrichten. Het idee is om met gemeenschappelijke certificering en keurmerken de uitwisselbaarheid van clouddiensten te regelen. Hierdoor krijgen afnemers van zulke diensten meer keuzevrijheid en kunnen ze eenvoudiger overstappen van clouddienstverlener.

Kubernetes

De nationale testomgeving is in eerste instantie gebaseerd op opensourcetechnologie Kubernetes. BIT, Intermax en Surf koppelen hun onafhankelijk beheerde Kubernetes-clusters met elkaar via private vlan (virtueel lokaal netwerk) van AMS-ix. Info Support monitort de testomgeving en TNO verzorgt de technische integratie en validatie van enkele toepassingen binnen deze federatieve omgeving.

De testomgeving wordt gefaseerd uitgerold. Eerst testen de deelnemers de cloudportabiliteit: lukt het om data en workloads te verhuizen tussen cloudproviders? Ook kijken ze in hoeverre ze capaciteiten van verschillende providers kunnen combineren. In volgende fases wordt de Nederlandse testomgeving gekoppeld aan testomgevingen in Italië, Duitsland en België.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7483718). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij BIT

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.