Managed hosting door True

Milieubewustzijn matig bij nieuw en oud ict-apparaat

 

Ruim tien procent van de Nederlanders van zestien jaar of ouder leverde in 2022 oude mobieltjes in voor recycling. Ook oude laptops en tablets verdwenen vaak naar zolder of in een la. Bij het aanschaffen van nieuwe ict-apparatuur letten kopers eerder op snelheid, geheugencapaciteit en prijs dan op duurzaamheid. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van zijn onderzoek 'ICT-gebruik van huishoudens en personen 2022'.

Het CBS houdt dit enquête-onderzoek jaarlijks van april tot juli. Dit jaar namen 5.800 mensen van zestien jaar of ouder hieraan deel. Van de deelnemers die een apparaat (smartphone, laptop, tablet of pc) hebben of hebben gehad, gaf 55 procent aan oude mobieltjes of smartphones thuis te bewaren. Bijna een kwart heeft het oude apparaat verkocht of weggegeven en dertien procent leverde het in voor recycling. Oude mobieltjes bij het afval gooien, deed twee procent. Ook oude laptops of tablets worden vaak thuis bewaard; ongeveer veertig procent gaf aan dat in 2022 gedaan te hebben.

Daarbij valt op dat met name 65-plussers (22 procent) hun oude mobieltjes inleveren voor recycling, tegen elf procent van de mensen jonger dan 65 jaar. 65-minners verkopen of geven hun oude mobieltjes vaker weg (26 procent, tegen 15 procent van de 65-plussers). Grotere apparaten zoals oude pc’s worden overigens vaker aangeboden voor recycling; een derde van de ondervraagden deed dat in 2022. Minder dan een kwart bewaart ze thuis en achttien procent verkoopt ze of geeft ze weg.

Grofweg zestig á zeventig procent let bij de aanschaf van een nieuw apparaat vooral op de snelheid en geheugencapaciteit. Ongeveer de helft vindt de prijs het belangrijkst. Duurzaamheidsoverwegingen spelen bij de aanschaf een ondergeschikte rol. Ongeveer tien procent kijkt naar het energieverbruik, vijf procent let op de milieuvriendelijkheid van het nieuwe apparaat.

Een terugneemservice waarbij de verkoper het verouderde apparaat gratis inneemt of korting of extra garantie aanbiedt bij een volgende aankoop is voor twee procent van doorslaggevend belang bij de aanschaf van een nieuw apparaat, meldt het CBS.

Dit artikel is afkomstig van Channelweb.nl (https://www.channelweb.nl/artikel/7436755). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste resellernieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.